Румен Петков: Свидетели сме на безпринципна кадрова чистка
Румен Петков: Свидетели сме на безпринципна кадрова чистка / netinfo

"Свидетели сме на нещо безпрецедентно в най-новата ни история - мандатни длъжности, заемани от ръководители на институции с достатъчно сериозен професионален опит и постигнати резултати, биват отстранявани чрез поискване на оставки. В това число и по телефона или по пощата". С тези думи депутатът от Коалиция за България Румен Петков коментира смяната на няколко от шефовете на държавни учреждения в Плевен.

Според него този “арогантен” подход обезсмисля силата на закона за мандатността, която цели спокойствието в такъв тип органи и гаранцията им от неполитически вмешателства. Петков отправи призив към всички държавни служители, които са със съзнанието, че са работили честно и почтено, да не си подават оставките. "Нека управляващите да намерят законовата форма и обяснението пред обществото защо ги отстраняват", подчерта още ексвътрешният министър.

Като пример за "безпринципност" на подхода на новите управляващи, червеният депутат изтъкна отстраняването на доц. д-р Васил Тодоров от поста директор на УМБАЛ "Георги Странски" Плевен. Жертви на политическата чистка, според Румен Петков, са още директорът на Областно пътно управление Плевен-инж. Любомир Станчев, инж. Трифон Мариновски - директор на Държавно горско стопанство Плевен и на Георги Гетов, директор на Областната дирекция „Земеделие и гори” в Плевен.