Зоват за спазване на законовите срокове относно паметника в Славяново
Зоват за спазване на законовите срокове относно паметника в Славяново / БГНЕС

Първия сигнал, свързан с братята Юзеирови е подаден на 10 юли, във връзка с регистрацията на сдружение „Български червен полумесец" - това обяви окръжният прокурор Драгомир Сяров на пресконференция за действията на прокуратурата в Търговище и Попово около случващото се в село Славяново. На пресконференция присъстваха директорът на Областната дирекция на МВР Станимир Парашкевов и началникът на Районното полицейско управление в Попово Христо Манев.

На 12 юли прокуратурата в Търговище е изготвила искова молба до Окръжен съд - Търговище за заличаване на „Български червен полумесец". Според прокурор Сяров се касае за нарушение на международни конвенции, според които всяка държава може да има само едно сдружение на Червения кръст или Червения полумесец. По случая е образувано гражданско дело, към него е присъединена исковата молба. По делото е изготвен доклад от съдия, от сдружението са оспорили твърденията за незаконосъобразност. Насрочено е дело за 21 октомври. Според Сяров по този случай прокуратурата е реагирала своевременно, забавянето се дължи на отсъствие на председателя на сдружението, който е бил извън страната.

Втората преписка в Окръжна прокуратура е от 26 август тази година. Образувана е по справка от регионалната дирекция на ДАНС. В нея е посочено, че от 2006 до 2008 г. собственикът на ЕТ "Росен Йорданов" е купил значително количество земеделски земи, за които е представял договори за получени заеми най-вече от чужбина. Наложена е данъчна ревизия на Росен Маринов Йорданов. Това е Юзеир Юзеиров, който документално се представя с българското си име, брат му по документи е Атанас Маринов Йорданов. Данъчната ревизия според Сяров вече приключва, предстои изготвяне на ревизионен доклад. Той ще бъде изпратен в прокуратурата, която да се произнесе има ли данъчни престъпления, свързани с неплатени данъци или използване на документи с невярно съдържание - представени са множество договори за заем в евро.

Във връзка с проведеното учредително събрание от 26 септември в село Славяново, на което бе създадена партия "Мюсюлман-демократичен съюз", Районна прокуратура - Попово е образувала досъдебно производство срещу Росен Маринов Йорданов за това, че е организирал митинг-събрание на открито, въпреки че то е прекратено със заповед на кмета на Община Попово. Предстои да се изясняват обстоятелствата при провеждането на това събрание. Предвидената санкция е лишаване от свобода до 1 година.

С днешна дата е образувана преписка в Окръжна прокуратура - Търговище, по която е извършена проверка от териториалната дирекция на ДАНС във връзка със създаването и прокламиранто на партия, основаваща се на етнически или верски различия. Считам че е целесъобразно да се образува наказателно постановление по Чл. 166 от Наказателния кодекс, срещу неизвестен извършител, каза Сяров. Текстът гласи, че който образува политическа организация на религиозна основа и използва църквата или религията против държавната власт, се наказва с лишаване от свобода до 3 години.

Към момента няма яснота дали сдружението "Мюсюлман-демократичен съюз" ще бъде представено за регистрация пред Софийски градски съд, по закон. Това е компетентният орган, който може да прецени дали се касае за партия на религиозна или етническа основа, добави окръжният прокурор.

Във връзка с изградения паметник на незнайния турски войн Сяров коментира, че има заповед на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) за събарянето му, която е връчена на Росен Маринов на 18 септември. В момента тече 14-дневен срок за обжалване. Той изтича в петък, ще се изчака понеделник и ще се издаде заповед за доброволно отстраняване на обекта. Ако това не стане, РДНСК ще премине към премахване на незаконния строеж.

„Всички действия, свързани с принудително премахване на паметника без да се спазят законовите срокове, ще са самоуправство и извършителите ще понесат съответната отговорност", каза Драгомир Сяров. Вчера ВМРО обявиха, че ако държавата не събори паметника до петък, в събота ще го разрушат техни привърженици от цялата страна.