Добрич празнува на 25 септември
Добрич празнува на 25 септември / Регионален Исторически музей - Архив

69 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България отбелязват днес добричлии. 25 септември е официален празник на града, а с решение на Министерския съвет от тази година е обявен и за неработен за всички граждани, работещи на територията на общината.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, дипломати, народни представители, приятели от побратимените градове от Турция, Беларус, Унгария и Македония, кметове на български общини са официални гости на празника. В тържествата ще се включат и родственици на добруджанския герой - ген.лейтенант Иван Колев. Специално за празника в Добрич пристига делегация от украинската област Измаил, ръководена от Сергей Стоянов - племенник на Ген. Колев. 

С панихида, военен ритуал и общоградско поклонение на мемориалния комплекс Военно гробище ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на Южна Добруджа.

На тържествена сесия на Общинския съвет на Добрич ще бъде връчено званието  „почетен гражданин", което тази година се присъжда на журналиста и публицист Йовчо Карамфилов.

През целия ден ще бъдат поднасяни цветя и венци на паметниците на Хан Аспарух, Добротица, Хайдут Пею, Васил Левски, Стефан Караджа, Христо Ботев, Захари Стоянов, барелефа на цар Борис ІІІ, паметните плочи на ген. Иван Колев, ген. Тодор Кантарджиев, Христо Стефанов, полк. Дрангов, кап. Димитър Списаревски и на загиналите добруджанци за свободата на родния край.

Добруджанско празнично хоро ще се извие на централния градски площад по обед, в което се очаква да се включат над 1000 добричлии. В Центъра за защита на природата и животните през целия ден децата ще се забавляват на скаутски празник "В света на приключенията".

Валя Балканска, Калинка Вълчева и ансамбъл „Добруджа" ще участват в благотворителен концерт за набиране на средства за новостроящия се храм „Св.Климент Охридски". Началото е от 16.00 часа в Летен театър.

Кулминацията на тържествата е от 19.00 часа на площад „Свобода" с концерта „Здравей Добрич", в който ще пеят група „Те" и Преслава Пейчева и бившите мюзик айдъли Кремена Димитрова и Дамян Попов. Свои изпълнения ще представят още ансамбъл „Добруджа", спортната двойка Албена Даскалова и Разван Стоян, брейк състава "Аер степ", Зонална танцова организация "Алексия и Артцентър "Палитра".