Домашен арест за ексченгето, застреляло Рижия
Домашен арест за ексченгето, застреляло Рижия / netinfo

Експолицаят, който застреля при самозащита известния бургаски бандит Калоян Стоянчев, по прякор Големия Риж, остава под домашен арест. Мярката за неотклонение бе гледана в БОС, без да бъдат допуснати репортери и близки на задържания Петко Лисичков.

„Взето е под внимание поведението на определени лица , приятели на пострадалия и с оглед на безопасността на журналисти и служители в съдебната зала, преценихме , че делото следва да се разглежда при закрити врата”, каза наблюдаващият прокурор Жанет Красимирова.

Бившият полицай е обвинен по чл. 118 он НК за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с насилие, с тежка обида или клевета или с друго противозаконно действие.

На 20 септември по обед след скандал за отнето предимство Петко Лисичков, отбранявайки се от ударите на Калоян Стоянчев-Големия Риж и един от неговите хора, го прострелва смъртоносно.

Според прокуратурата, не са налице основания за постоянен арест. Обвиняемият не е осъждан, той е реабилитиран. Обвинението на този етап е работно и се събират доказателства тепърва в посока на виновността и окончателната квалификация на деянието, коментира Красимирова.

Лисичков е с постоянно местоживеене, не се е укривал от органите на разследването, нещо повече факт е и са събрани доказателства, че той лично е спрял коли, за да уведоми за прострелването и да иска да полиция и спешна полощ. На този етап бившият полицай съдейства за разкриване на всички обстоятелства по делото.

Искането на обвинението бе Лисичков да остане под домашен арест. Съдът намери за основателни доводите и уважи исканата мярка.

Делото не приключва само с привличането на Лисичков като обвиняем, подчерта прокурор Красимирова. Останалите младежи участници в инцидента и последвалото меле на пътя се разследват.

По думите й експолицаят не е поискал охрана. Взети са мерки спокойствието в Бургас да бъде запазено, каза още наблюдаващият прокурор.