Откриват защитено жилище за жени и център за деца с увреждания
Откриват защитено жилище за жени и център за деца с увреждания / netinfo

 

"Защитено жилище за хора с интелектуални затруднения" и обновената база на Дневния център за деца с увреждания ще бъдат открити от 10.30 часа. Двете социални заведения ще се помещават в бившата детска градина №30 по  улица "Суха Река". Там се намира и първото защитено жилище, което беше открито миналата година.

Новото "Защитено жилище" ще осигурява денонощна грижа за 6 жени с умерена умствена изостаналост от Дома за душевно болни в село Българево, община Каварна и от градовете Добрич, София и Пазарджик. Средната възраст на жените е 30 години.

За тях ще се грижат психолог, социален работник, трудотерапевт, медицинска сестра  и санитари.

Целта на „защитеното жилище" е да даде възможност на хора с интелектуални затруднения да водят относително независим и пълноценен живот чрез изграждане на среда, близка до семейната.

Другото социално заведение, което ще бъде открито от Кмета на Добрич е обновеният Дневен център за деца с увреждания, който досега се помещаваше в детска ясла №4. Центърът вече ще се базира в сградата на бившата детска градина №30 на първия етаж.

За ремонтите дейности от общинския бюджет са осигурени 50 хиляди лева. Центърът е с обновена база и достъпна архитектурна среда за децата с увреждания.

Капацитет е от 56 деца на възраст от 3 до 18 - годишна възраст с физически и ментални увреждания, заболявания на централната и периферна нервна система и забавено интелектуално развитие. За тях ще се грижат логопед, психолог, арттерапевт и кинезитерапевт.