Таймс: Избирането на Бокова бележи победа за еврейските групи
Таймс: Избирането на Бокова бележи победа за еврейските групи / снимкa: БГНЕС

Избирането на българския посланик в Париж Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО е водеща тема в западния печат.

Българският дипломат Ирина Бокова спечели изборите за генерален директор на ЮНЕСКО след тежка надпревара с египетския министър на културата Фарук Хосни, пише лондонският вестник "Таймс".

57-годишната Бокова, която за кратко беше външен министър на България през 90-те години, излезе като победител след петия тур на гласуването в най-оспорваната битка в 65-годишната история на Организацията на ООН за наука, култура и образование. След като бъде утвърдена следващия месец на сесията на ЮНЕСКО, тя ще стане първата жена, оглавявала организацията, и първият й генерален директор от бившия съветски блок, отбелязва изданието.

Избирането на Бокова бележи победа за еврейските групи, френските интелектуалци и защитниците на свободата на медиите, които водеха яростна кампания срещу Хосни, обвинявайки го в антисемитизъм и действия срещу свободата на словото, посочва "Таймс".

Провалът на египетския министър на културата попари надеждите на мнозина в САЩ, Европа и Близкия изток, че избирането на първия арабин начело на ЮНЕСКО ще бъде сигнал за помирение. Вашингтон зае неутрална позиция, макар че посланикът му в организацията неявно лобираше срещу Хосни, изтиква вестникът.

Бокова победи Хосни с 31 на 27 гласа на вота в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, пише британският вестник "Телеграф".

Бокова представлява България в организацията от 2007 г. и е посланик на страната във Франция и Монако. Изданието също отбелязва, че тя ще стане първата жена начело на ЮНЕСКО и първият й генерален директор от бившия съветски блок.

Хосни се навлече обвинения в антисемитизъм, след като миналата година каза, че ще изгори израелските книги в египетските библиотеки, отбелязва "Телеграф".

Бокова победи Хосни в надпревара, белязана от остри разделения в ЮНЕСКО, посочва вестник "Ню Йорк таймс".

Въпреки че преди гласуването бившата българска външна министърка имаше сравнително малки шансове за успех, тя спечели вота срещу египетския министър на културата, който беше фаворит.

"Ще използвам всички добри идеи и ще работим заедно", цитира изданието думите на Бокова след вота.

Източници от организацията обаче заявиха, че ожесточената надпревара, съпроводена от твърдения за нечестна игра, може да остави своя отпечатък върху бъдещата дейност на ЮНЕСКО, изтъква вестникът.

Израел не се противопостави открито срещу кандидатурата на Хосни и някои европейски държави като Франция я подкрепиха, смятайки, че Египет заслужава да има свой представител на висок международен пост. Появиха се обаче информации, че САЩ и редица европейски страни, в това число Германия, са подкрепили Бокова, отбелязва "Ню Йорк таймс". /БТА/