Царево ще има собствен музей
Царево ще има собствен музей / netinfo

Започва реконструкцията на бившото лятно кино, което от години стои недостроено в центъра на Царево. Сградата ще бъде преустроена в най-големия общински музей по Южното Черноморие. Изпълнението на реконструкцията официално ще стартира в 11.30 ч. в понеделник. От Министерството на културата ще присъстват Руси Русев – директор на Дирекция „Музеи и галерии” и арх. Борислав Абаджиев – директор на Дирекция „ Опазване на недвижимите паметници на културата”. Сред гостите ще са още Цоня Дражева – директор на Регионалния исторически музей –Бургас и Даниела Агре- археолог от Национален археологически институт към БАН- София.

 С изграждането на музея ще започне първият етап от оформянето на новия градски център на Царево. И сега в центъра стои корабът „Горянин”. Вторият етап е реконструкцията на площадното пространство.

В изграждането на музея общината ще вложи над половин милион лева собствени средства. Той ще бъде построен за шест месеца.

Царево е най-големият град на юг от Бургас и в Черноморска Странджа и му приляга да има музей, сподели кметът Петко Арнаудов. Той изрази надеждата си, че заедно с нестинарството и музея градът може да стане център на културно-историческия туризъм и акцентира върху това, че дори в криза общината инвестира в култура. На среща в София проектът е бил подкрепен от министъра за българите в чужбина Божидар Димитров и зам.-министъра на културата Тодор Чобанов.

Арнаудов има обещанието на министър Божидар Димитров за откриването на музея през лятото Царево да си получи обратно Синеморското съкровище . Уникалното златно съкровище беше открито през август 2006 г. в тракийска могила край Синеморец.