Авиофестивалът Криле за всички  започва днес край Бохот
Авиофестивалът Криле за всички започва днес край Бохот / netinfo

Седми фестивал на леката, спортна и любителска авиация "Криле за всички" ще се проведе днес и в неделя, за втора поредна година на летателна площадка "Бохот-LM" край Плевен. Организатори на събитиет о са Авиационно сдружение "Криле" Плевен, Българската асоциация на леката авиация и Община Плевен.

Близо 35 летателни апарата и около 70 човека от клубове от цялата страна ще участват във фестивала, обяви председателят на плевенското сдружение "Криле" инж. Илиян Иванов. Официалното откриване е от 10.00 ч. с демонстративни полети, а от 11.00 ч. са полетите с граждани. Състезателните полети започват от 17.00 ч. Предвидени са панорамни полети с граждани над Плевенската панорама, парк "Кайлъка" и каньона на р. Чернелка. Ще летят 18 мотоделтапланери, осем мотопланери, 10 ултралеки самолета, вертолет и автожир.

За първи път участват трима румънски пилоти на мотоделтапланери от Браила. Друга атракция е френският свръхлек самолет "Мистрал", който и в момента е на летището край Бохот. В демонстрациите вече ще участва в полет и първия в страната експериментален модел на двуместен автожир, конструиран и произведен от Николай Николов от Правец.

В неделя състезателните полети започват в 8.50 ч., полетите с граждани - от 10.00 ч., а най-добрите пилоти ще бъдат наградени в 13.30 ч.