Работодатели уволнявали жени заради процедури Ин витро
Работодатели уволнявали жени заради процедури Ин витро / cнимка: Sofia Photo Agency

20 млн. лева е минималната сума, която Министерството на здравеопазването трябва да отпусне на фонд „Ин витро" за следващата година. Семействата, които са подали молби за финансиране от фонда, са повече от предвидените  за тази година. За пет месеца във фонда са подадени над 4000 молби.

На месец комисията към фонда разглежда по 400 молби, такъв е законовият регламент. От подадените над 4000 документа одобрените са 1320. Освен реалният проблем с финансирането Анна Зашева, председател на сдружение „ Зачатие", каза за Дарик и другите пречки пред двойките с репродуктнивни проблеми.

„Пациенти с репродуктивни проблеми са били заплашвани или уволнявани от работа заради проблемите си. Обикновено двойките с репродуктивни проблеми се налага да отсъстват често от работа, за да проведат ежемесечните си консултации, прегледи и изследвания. Процентът на уволнените е 10, което е доста сериозно, 30% изобщо се страхуват да споделят, че планират бременност, а 7% още на самото интервю за работа са били дискриминирани след като са признали, че опитват да създадат дете", разказа тя.

От здравното министерство не се ангажираха с конкретна сума за бюджета на фонда, но увериха, че той ще продължи да работи и следващата година.