Младежите на ВМРО с декларация в подкрепа на Спаска Митрова
Младежите на ВМРО с декларация в подкрепа на Спаска Митрова / netinfo

„Българската държава трябва най-сетне да вдигне глава и да защити нашите братя край Вардар! Крайно време е да се заяви ясно, че с антибългарска политика няма да има Европейски съюз за Македония!", пише в декларация, разпростарена от Младежката организация на ВМРО във Велико Търново.

Документът е в покрепа на Спаска Митрова - българка от Македония, която вече 40 дни е разделена от своята невръстна дъщеря и хвърлена зад решетките на македонския затвор „Изидрово". В декларацията младите активисти на ВМРО припомнят съдбата на Спаска Митрова, която е осъдена на три месеца затвор, тъй като според македонския съд не е осигурявала легло на своя бивш съпруг - сърбин, с когото е разведена, за да се вижда с малката им дъщеря.

Причината Спаска Митрова да се разведе със съпруга си е, че той я е малтретирал физически и я е обиждал, заради българския й произход. На Митрова е наложена глоба от 32 000 евро, а дъщеричката й е отнета, без да се взема предвид, че тя все още я кърми. Според нейните роднини 23- годишната жена е член на Асоциация „Ратко" - политическа организация на македонските граждани с българско самосъзнание и именно заради пробългарска дейност е осъдена толкова жестоко.

Арестът на Спаска Митрова е поредна демонстрация от страна на македонската държава към международното достойнство на България и към готовността на нашите власти да защитят нашите сънародници в бившата югославска република!", пише още в декларацията, която завършва с апел „Да покрепим Спаска".