Олга Лозанова: Турските сериали бързо ще „прегорят
Олга Лозанова: Турските сериали бързо ще „прегорят / снимка: Нова телевизия

Олга Лозанова, програмен директор на Нова телевизия, разкри пред Дарик подробности за новите проекти на Нова телевизия.

Г-жо Лозанова, много нови проекти започна „Нова телевизия" от тази есен, част от тях вече стартираха - „VIP Dance" и „Цената на истината". За други пък това предстои - отново на екран ще се върне сериала „Забранена любов", новините вече ще се водят от двама души. Като че ли за първи път се опитвате в една есен да поберете толкова много нови неща....

Всеки сезон,  който започва е по-амбициозен от предишния, защото пазара  е динамичен и конкуренцията  е такава, че за да можеш  да пазиш нивото, което си постигнал  от предишния сезон, трябва да увеличаваш програмите, продуктите, качеството и броя им. Нова телевизия в момента започва два праймтаймови продукта - нещо, което не е характерно. Обикновено ние имаме по един голям праймтаймов продукт и това е новото. „VIP Dance" беше първият, с който започнахме. Той е изключително мащабен и много амбициозен проект. Аз мисля, че до този момент в българския ефир не са събирани 24 звезди заедно! Освен това е крайно сложен за правене, но пък е много благодарен. Като видях първото издание, смятам, че има огромен потенциал.

Още повече, че в първото издание имаше „вкусен" скандал за публиката.

Ние се шегуваме в „Нова", че сме като венчани за подобни неща - никога не ги предизвикваме, а те се случват. Това е така, може би защото „Нова" е такъв тип медия, че е крайно свободна и реалитито като че ли присъства в материята й. Защото хората се чувстват на нашия екран като в живия живот и реагират напълно спонтанно. Сашка Васева реагира напълно спонтанно...

Тя по принцип е малко първична.

О, да! Единственото репетирано нещо в това предаване са самите танци. Всичко останало се случва на екрана и на живо за публиката.

Първите рейтинги оправдаха ли очакванията ви след първото издание на „VIP Dance"?

Рейтингите са над средното за телевизията, но в никакъв случай не са пикови. Това е такъв тип предаване, което „захапва" бавно. Защо? Защото примерно „Big Brother" е нещо, което е марка - знае се, чака се и първите предавания са едни от най-силните, защото искаш да видиш кой е влязъл в Къщата и какво става. Докато при предавания от типа на  „VIP Dance" с първите предавания налагаш модела. Въпреки това е изключително динамично и интересно направено и като го гледахме внимателно смятаме, че то крие огромен потенциал.

„VIP Dance" стартира. През тази седмица стартира и „Цената на истината". Тук оправдаха ли се очакванията Ви?

Да! „Цената  на истината" е изумителен проект! За всички нас, които  се занимаваме от толкова години с телевизия успя да ни изненада. Защото се оказа, че в България  има хора с толкова интересни и любопитни съдби, независимо че сме малко като брой население, че чуждестранните консултанти, които бяха по кастингите, се хванаха за главите и казаха: „Как е възможно?! Вие живеете като в сериал! Като в Холивуд сте!". И всичките тези истории идват напълно доброволно, с огромно желание хората да ги споделят. Това предаване дълбоко в себе си има и лечебна сила. Хора с толкова тайни искат в един момент да ги разкрият. На тях им тежат. Ако пък за това са и наградени с пари - още по-интересно им става. И затова се оказва, че „Цената на истината" е малко терапевтично шоу.

Не се ли опасявате обаче, че някой може да каже как част от историите биха могли да бъдат нагласени? Има хората, които ще кажат: „Аз не мога да си представя, че един човек ще се появи пред една милионна аудитория и наистина ще сподели такива съкровени тайни за себе си".

Това е предаване, което по принцип ще поляризира мненията. Ще има много хора, които ще кажат: „Как е възможно подобно нещо?!", други пък ще кажат: „Това е най-атрактивното, което сме виждали, толкова е хубаво, толкова е полезно!". Трети ще мислят: „Това съсипва морала!", четвърти: „Напротив! Това помага и в крайна сметка ни прави по-открити като нация да можем да си казваме истината повече в очите и сме да по-директни". Т.е. аз очаквам поляризиране на мненията. Разбира се ще има и такива, които ще кажат: „Е, това не може да се случи в живия живот!". Но историите са напълно проверяеми, хората са напълно реални и всеки, който има интерес, ще може да стигне до тези хора и да разбере доколко са нагласени и доколко не историите.

Предстои завръщане на хитовия сериал „Забранена любов"...

„Забранена  любов" е проект на „Нова", който е дългосрочен и с който ние сме изключително горди, защото той вече е запазена марка на телевизията в едно поле, което още не е разорано. Правенето на собствен сериал е нещо, което „Нова" започна още преди 6-7 години с първия си опит „Хотел „България" и сега доразвива вече на съвсем по-различно и по-високо ниво със сериала „Забранена любов".

Ще правите новини  по двойки. Защо се връщате към  този формат? „Нова  телевизия" е правила вече това  - с Ники Дойнов и Миа Сантова преди години. След това всички телевизии го наложиха, а  вие сега се връщате отново към този модел. Защо?

Телевизията е динамично образование и прави различни стъпки през различните периоди и различните  сезони. И сега, когато видяхме Ники и Даниела разбрахме, че те са перфектната комбинация, те си пасват. Има същата химия  между тях, каквато имаше между Ники и Миа.

А пробвахте ли Ники с друга дама?

Не ни е хрумвало. Ние, когато ги видяхме двамата си казахме: „Това е! Това е комбинацията".

Иван и Андрей  - един от големите продуцентски трансфери това лято. Кажете  повече за тяхното предаване, което се очаква в събота. Колко часа дълго всъщност ще е то?

Последно ще е осем часа. Иван и Андрей са добре дошли в нашата медия. Това беше доста коментирано. Аз предполагам, че е любопитно, защото това май е първия  голям трансфер, който се получи между двете телевизии (бел. авт. bTV и „Нова телевизия"). Иначе това е съвсем естествен и нормален процес. За тях беше освежаващо да сменят медията. За нас техните лица изключително много пасват на профила на телевизията и за това по естествен начин се случи трансфера. Те идват с два проекта. Първият е този, който ще започне от октомври. Това е осемчасов маратон...

В рамките на който ще бъде и „Челюсти".

В рамките на който ще има „Челюсти", ще има „Сблъсък", ще има още много други изненадващи неща, които няма сега да ви разкажа, но като цяло предаването е разделено на часови зони. Идеята е да прекарате една събота с „Нова", в която събота „превеждани" от двамата водещи да минете през различни зони на живеенето - от вкарването в публицистика и политика, т.е. да видим какво е станало през седмицата, през някой по-светски неща.

Защо се случиха тези продуцентски трансфери и мъчно ли Ви е за „Господари на ефира"? Това беше като че ли една от запазените марки на медията.

Естествено, че ми е мъчно за „Господари на ефира", защото „Господари на ефира" станаха това, което са в „Нова" и част от имиджа на „Нова" е такъв благодарение на „Господари на ефира". Но подобни неща не могат да се приемат само емоционално. Това си беше чист... чист бизнес. „Господарите" получиха много по-добро предложение в bTV, а пък всяка медия трябва да балансира своите предложения на базата на това, което има пазарна логика и пазарен смисъл. За нас нямаше пазарна логика да „срещаме" предложението на bTV.

Защо е този бум на турски сериали в България и по двете най-големи ефирни телевизии?

Турските сериали ни изненадаха нас като хора, които се занимават с правене на телевизия с високите си рейтинги. Но това беше първоначално. После, когато човек се замисли  разбира, че те представят един нов модел, към който очевидно има глад на нашия пазар. Те съдържат цялата тази приказна история, която прави популярни „сапунените опери", но почиват на много по-дълбок сценарий и диалог, защото обикновено имат литературна първооснова. Освен това продукционно са с много по-високо качество, защото те се снимат като праймтайм-сериали, а не дневни...

Сравняваме ги с латиноамериканските?

Да! И не на последно място те предлагат един нов и дълбоко морален поглед към света, който в България очевидно липсва, но към него има сантиментални тежнения. Затова настъпи и този бум на турски сериали. „Нова телевизия" беше първата, която ги въведе. Мен ме е страх, че с интензитета, с който в момента се излъчват турски сериали те ще „прегорят" по-бързо отколкото би следвало, защото по принцип биха могли да имат дълъг живот. Затова „Нова" много внимателно и прецизно ги програмира и това е предимно в светлата част на деня.

Кой очаквате да е най-касовия ви проект този сезон? Може би борбата ще бъде  между „Цената на истината" и „VIP Dance"?

Да! Смятаме, че и двата проекта трябва да бъдат еднакво високо касови. Разбира се има вероятност  „Цената на истината" да е по-високорейтинговия от гледна  точка на това, че след като танцувален проект ще има и в конкурентната медия (бел. авт. в края на септември тръгва на втория сезон на „Dancing Stars" по bTV с продуцент Слави Трифонов) може би ще раздели интереса на хората, които го гледат.

Доста хора вече откриват прилики между „VIP Dance" и предишното издание на „Dancing Stars".

Няма как да не се открият прилики, защото когато един формат почива на танци естествено е, че ще има прилики. Това е все едно да се каже, че новините си приличат или сутрешните  блокове си приличат. Това са жанрови предавания и когато жанра е „танци" ще има и прилики.