Котки-те изправиха Пловдив на крака
Котки-те изправиха Пловдив на крака / снимки: авторът

С постановка на най-дълго играния мюзикъл на Бродуей „Котки" от Андрю Лойд Уебър беше поставено началото на поредното издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът" в Пловдив. Кметът Славчо Атанасов, директорът на Драматичния театър Емил Бонев и основателят на фестивала проф. Стефан Данаилов откриха есенния форум. На сцената на Античния театър излезе и режисьорът на "Котки" проф. Светозар Донев, за да получи Приза на фестивала.

Минути след 20 часа оркестърът на Музикален театър „Стефан Македонски" възпроизведе началните акорди на мюзикъла. Постепенно публиката беше погълната от ярките костюми, любопитния декор, премереното (за разлика от звука) художествено осветление и добрите солови, хорови и инструментални изпълнения. Балет, акробатика, танци и разнообразни пластически фигури поддържаха динамиката в действието на античната сцена. Вокалите варираха от лирично сопрано до завладяващи баси.

Ариите на котките, възхваляващи магът мистър Мистофелис и популярната и изпълнена за пръв път от Илейн Пейдж „Спомен" („Memory") вдигнаха публиката на крака. След края на представлението с бис и подвиквания „Браво!" бяха извикани режисьорът Светозар Донев и диригентът Игор Богданов. По време на поклона творческият състав изпълни цялата сцена. Сходно беше и положението по редовете, където свободните места липсваха.

Днес на голямата сцена на Драматичния театър ще бъде представен спектакълът „Слуга на двама господари" от Карло Голдони. Постановката е на Народен театър „Иван Вазов". Успоредно с нея на камерната сцена ще се състои премиерата на последната пиеса на Петър Анастасов „Живите от мъртвата махала". Представлението е на Пловдивския театър. И двата спектакъла са от 19 часа.