Стартира акция на полицията Да пазим децата на пътя
Стартира акция на полицията Да пазим децата на пътя / netinfo

Стартира традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!". Тя ще се проведе от днес до 30 септември на територията на цялата страна. Инициативата има за цел ограничаване предпоставките за пътни злополуки  с учащи се  в началото на новата учебна година /2009-2010/, когато рискът от пътни злополуки  с малолетни и непълнолетни е най-голям, както и обезпечаване на обществения ред и недопускане извършването на  престъпления с висока степен на обществена опасност в районите на учебните заведения. През периода 15- 30 септември ще бъде осигурено  ежедневно полицейско присъствие и контрол в районите на училищата, в часовите периоди на отиване и връщане на децата от учебни занятия. 

През първия учебен ден - 15 септември на тържествата по откриване на новата учебна година, в училища, намиращи се в райони с интензивно движение на автомобили и повишена опасност за пътно- транспортни произшествия с деца и юноши, униформени служители ще запознаят накратко присъстващите родители и педагози  с  риска от инциденти с деца. Вниманието ще бъде насочено към рисковите пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на масовия градски транспорт, като на родителите ще бъдат препоръчани по-безопасни маршрути  за отиване и връщане на децата от училище - изборът на най-безопасен маршрут е особенно важен за децата от началния курс, а в първите седмици на учебната година е необходимо и ежедневното им съпровождане до училище.

По време на акцията ще се осъществява засилен контрол в училищните райони за спазване предимството на пешеходците от водачите на сигнализираните пешеходни пътеки, както и на правилата за пресичане от пешеходците. Активният контрол и регулирането на движението, в часовете на отиване и връщане на децата от училище в най-рисковите училищни  райони, ще продължи до 17 октомври.

Съвместно с регионалните инспекторати на Министерството на образованието ще бъдат изготвени графици за изнасяне на 10-минутни беседи за пътна безопасност пред учениците от началния курс от униформени служители на "Пътна полиция". Служители на "Охранителна полиция" са извършили проверки на физическата охрана във всички училища в областта, на помещенията, оборудвани със СОТ, предпазните огради и парапети, на обезопасеността на входовете и на уличното осветление в районите на учебните заведения.

От "Пътна полиция" предлагат на всички водачи да спазят традицията на 15-ти септември да се движат с включени къси светлини, като призив за опазване на децата на пътя.