Как сами да предсказваме времето
Как сами да предсказваме времето / www.sxc.hu

Ако нямате време да стоите пред телевизора в очакване на прогнозата за времето, можете просто да погледнете навън. Животните, растенията и небето също могат да ви подскажат дали ще грее слънце или ще вали дъжд.

Безоблачното синьо небе е добър признак за хубаво време. Но трябва да знаете, че истинският предвестник е наситеността на небесния цвят. Всеизвестно е, че светлосиньото небе е знак за хубав слънчев ден. Но видите ли млечносиво небе, знайте, че влажността на въздуха ще е висока. Пáрите са причината хубавият син цвят да се замъгли, а и прогнозата също, така че трябва да се настроите за дъжд. Очакванията при тъмносин небосклон не са по-добри. Навлизането на студен въздушен фронт затъмнява небето и макар че може да се наслаждавате на цветови нюанси, бъдете сигурни, че това няма да стане на открито без да се намокрите.

Как сами да предсказваме времето
netinfo

Животни и растения в ролята на синоптици

Някои дървета също си имат своите начини да ни предскажат времето. Боровите и смърчовите шишарки спокойно могат да заместят метеоролозите. Те са много чувствителни към влажността на въздуха, така че при сух въздух, т. е. хубаво време, се разтварят. Ако ще вали, първо се покачва влажността на въздуха, поради което малките метеоролози (шишарките) се затварят, за да предпазят семенцата си. Докато всички семенца се покрият, минава известно време, така че ще имате възможност да си вземете чадъра преди да завали.

Ако пък видите трилистна детелина, тя няма да ви донесе щастие, но затова пък листенцата й ще ви покажат дали ще вали или не. Ако са наклонени надолу, ви очаква дъжд. Така е и при листата на доматите, боба и краставицата. Глухарчетата и лалетата си затварят цветовете, а маковете навеждат глави в очакване на дъждовните капчици. В случай че видите широко отворен цвят на анемония, знайте, че ви очаква прекрасно време.

На животните не им трябва синоптик. Те сами усещат времето. Жабите например усещат повишаването на влажността на въздуха. Наскачат ли навън, скоро ще завали. Същото ще се случи и ако лястовичките започнат да летят ниско над земята. За много домакини паяците са неприятни "домашни любимци", но те правят мрежите си само при хубаво време.

Как сами да предсказваме времето
netinfo

Облаците не лъжат

Белите пухкави облаци също са знак за добро и сухо време. Колкото по-бели и по-пухкави са те, толкова по-дълго ще се задържи и хубавото време. Привидно безобидните перести облаци обаче са предупреждение за дъжд - поне тези, които идват от запад. Бързо трябва да потърсите подслон при купестата облачност, тъй като тя е знак за скорошна буря.

От цвета на слънчевия залез също бихте могли да разберете какво ще е времето на следващия ден. Бледочервеният залез предсказва добро време, докато яркочервеното небе говори за точно обратното. Същото важи и за огненочервените изгреви - не забравяйте чадъра! Изводът: за да сте винаги "в крак с времето", поглеждайте по-често към небето, посадете си борче в задния двор и обръщайте повече внимание на животните и растенията.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg