Републикански депутат нарече Обама лъжец
Републикански депутат нарече Обама лъжец / снимка: БГНЕС

Барак Обама беше обвинен в лъжа, докато произнасяше речта си, посветена на реформата в здравеопазването пред двете камари на американския Конгрес, предаде Асошиейтед прес.
       
Докато Обама уверяваше американските депутати, че реформата, която предлага, няма да касае онези, които са в САЩ незаконно, депутатът от Южна Каролина, републиканецът Джо Уилсън, извика по адрес на президента: "Лъжеш!".
       
След края на речта на Обама неговият съперник от президентската надпревара от 2008 г., републиканският сенатор Джон Маккейн определи поведението на Уилсън като тотална липса на уважение и настоя той да се извини за думите си по адрес на Обама.
       
По време на речта си Обама каза, че е получил писмо относно необходимостта от извършване на здравната реформа от сенатор Едуард Кенеди, малко преди той да почине от тумор на мозъка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
         
Обама припомни, че Едуард Кенеди е бил защитник на тази реформа, предвиждаща универсална здравна осигуровка, след като двете му деца са се разболели от рак.
          
"Той никога не забрави ужаса и безпомощността, която всеки родител изпитва, когато детето му е сериозно болно. Той можеше да си представи какъв е ужасът на родителите на болно дете, които нямат здравна осигуровка за него", каза президентът.
   
При представянето на плана си за здравна реформа Обама не посочи конкретни неща във връзка с ключови елементи от този план, посочва Ройтерс. Сред неизяснените неща останаха въпросите кой ще плаща за тази реформа, която ще струва 900 милиарда долара за 10 години и как правителството ще предложи вариант за обществено здравно осигуряване, което ще бъде конкуренция на осигуровките, предлагани от частните осигурители и застрахователи,  и което ще трябва да обхване  и  46-те милиона американци, които сега изобщо нямат здравна осигуровка.