Арестуван е директорът на военния завод „Терем” Жечко Петров
Арестуван е директорът на военния завод „Терем” Жечко Петров / снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на военния холдинг „Терем" Жечко Петров бе арестуван. Той бе призован да се яви в Столичната следствена служба. Повдигнато му е обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери - над 5 млн. лв. Петров се проверява и за 19 млн. лв. дивидент на дружеството, който не е внесен в хазната.

Срещу него е било повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Според Софийската градска прокуратура сумата, за която Петров е обвинен, е в размер на 5 225 711 лева - парични средства по договор с Министерството на отбраната. Ведомството е обявило конкурс за фирма, която да извърши утилизация на боеприпаси. "Терем" е спечелил конкурса, като оттам са гарантирали, че  няма да възлагат поръчката на подизпълнител. Те обаче ангажирали частната фирма "Евроремонтстрой" ЕООД, където била изпратена сумата. Парите са  преведени на два транша в края на миналата и началото на тази година, но утилизация така и не е била извършена. Прокуратурата ще проверява дали Петров има нещо общо с фирмата подизпълнител.

Жечко Петров бе назначен за директор на „Терем", който обединява 8 военноремонтни завода, точно преди една година със заповед на военния министър Николай Цонев. В края на август в държавното дружество е била извършена данъчна ревизия, която установила, че липсват 19 123 000 лв.

От финансовото министерство тогава обвиниха бившето ръководство на МО. Тези 19 млн. лв. холдингът е трябвало да внесе в хазната като дивидент. Те обаче останали в „Терем" за увеличение на капитала със заповед на военния министър Николай Цонев, но по предложение на борда на холдинга. Данъчната проверка, установила липсата, е поискана от прокуратурата. Увеличението на капитала на „Терем" с дължимата бюджетна печалба е обект на прокурорска проверка от началото на август и трябва да установи дали това е било съгласувано с Министерския съвет.