Бум на сватбите на 09.09.09 г.
Бум на сватбите на 09.09.09 г. / снимкa: sxc.hu

26 граждански брака ще бъдат сключени днес в обредния дом във Варна. Това съобщи за Дарик Весела Великова, началник на отдел "Радостна дейност" към общинска фирма "Обреди". "Да" на 09.09.09 година са се престрашили да си кажат само българи, като само един от браковете ще е смесен - между българин и рускиня. Сватбите започват в 09.00 часа и ще приключат в 16.00 часа. Браковете ще се сключват в двете зали на обредния дом, посочи Великова.

Заявките за сключване на граждански брак на датата 20.09.2009 година във Варна са вече 31. Отсега се правят заявки за сватби за 10 октомври догодина. В морския град вече има записани да чуят химна на Менделсон на датата с трите десетки. Общо записаните за догодина кандидат младоженски двойки пък са вече над 150, разкриха още от ритуалната зала. От началото на годината в обредния дом на морската столица са сключени над 1000 граждански брака. Приблизително толкова са били и сватбите за първите осем месеца на миналата година. Със записванията за този септември обаче 2009-а вероятно ще изпревари 2008-а, коментираха от ритуалната зала.

В обредните домове в София ще бъдат извършени 73 бракосъчетания на днешната дата, която при изписване повтаря три пъти комбинацията "09", съобщиха за БТА от Столичния дом за радостни обреди. По думите на директора на дома Саша Габровска, заявки за сватби днес са били правени и вчера. Миналата година, когато актуална за младоженците беше комбинацията "08", а 8 август е бил съботен ден, в София са сключени 101 брака. До момента има 80 двойки, които са заявили сватба за 20 септември, когато комбинацията от числа при изписването на датата повтаря два пъти "2009".

10 граждански брака ще бъдат сключени в общинската ритуална зала в Сливен, съобщи Емилия Кавръкова, началник отдел "Гражданска регистрация". 5 от сватбите включват ритуали, а другата половина от двойките само ще се разпишат пред упълномощеното от кмета лице, уточни Кавръкова.

Четири двойки от Ямбол са заявили желание да сключат граждански брак на датата с преобладаващи деветки - 9.9.2009 г. Нито едно от бракосъчетанията обаче не е насрочено за 09.09 часа. Най-ранната двойка ще се врече във вечна вярност в 15 часа. Три от ритуалите са насрочени да се проведат в "бреден комплекс". Четвъртата двойка ще бъде венчана на мястото на празненството, в ямболски ресторант.

На сакралната дата 09.09.2009 година за първи път ще се проведе сватбен ритуал на средновековната крепост край свиленградското село Мезек. Свиленградчанката Елена Кабова и любимият й Пламен, който е роден в Ямбол, ще се врекат във вечна вярност на историческото място. Младоженците са решили сватбените им костюми да са автентични народни носии. Двамата живеят в английския град Рединг от няколко години. Крепостта край село Мезек е едно от най-добре запазените военни съоръжения от XI век. Крепостните стени са реставрирани и консервирани по проект на община Свиленград

15 двойки от Русе избраха 9 септември за сватбен ден. Ритуалите в крайдунавския град са през 20 минути. Една от сватбите пък ще бъде изнесена, като младото семейство ще се бракосъчетае в елитен русенски ресторант. Паметливи припомнят, че 17 бяха сватбите на 8 август 2008 година в Русе. Бум от бракосъчетания имаше и в деня с трите седмици /07.07.07/, когато в града се състояха 25 сватбени тържества.

Бум на сватбите на 090909 г
netinfo

13 двойки ще сключат граждански брак в Централния дом на младоженците в Пловдив. На 7 юли 2007-ма година под венчило минаха 59 двойки. Ивайло и Александра, които живеят заедно от 14 години, са една от 13-те двойки, решили да се врекат във вярност на 9 септември. Те са резервирали час още през март.  Майката на Ивайло разказа, че единствената причина да изберат този ден е, че синът й е роден на 1-ви януари и е пожелал да се ожени на дата, съдържаща еднакви числа.

Пет бракосъчетания са заявени в Добрич за 09.09.2009 година, съобщиха от Обредния дом. Първоначално заявките са били шест, но едната двойка се отказала, тъй като младоженецът - турски гражданин, живеещ в Кипър, е бил с непълни документи. И петте двойки са български граждани.

От началото на годината до момента са се състояли 221 брачни обреда. 12 от браковете са били смесени - на българи и граждани на Русия, Англия, Турция, Словакия и други държави. Сключените извън Обредния дом бракове са били 27, но само за тази събота и неделя са насрочени 5.

Миналата година ритуалите са били общо 444, като се запазва тенденцията всяка година броят на сключените браковете да намалява.

Девет двойки младоженци ще има на 9 септември в Казанлък. Най-младата младоженка е на 19 години, а най-"възрастният жених" е на 31 години. Сред мераклиите за венчило преобладават булки на възраст 24-26 години. Сред кандидат-младоженците няма чужденци, нито второбрачни.

Общият брой на гражданските венчавки в Казанлък от началото на годината ще е 214. Браковете са с 10 по-малко от същия период на миналата година.

Кризата се е отразила както върху сватбените мераци, така и върху харчовете по тях, твърдят ангажирани с проблема. 32 лева е цената на гражданския ритуал.