30 000 наркомани умират всяка година в Русия
30 000 наркомани умират всяка година в Русия / снимка: shc.hu

Значителната употреба на наркотици от младежите в Русия е заплаха за националната сигурност, заяви руският президент Дмитрий Медведев. Страната е на първо място в света по консумация на хероин от Афганистан. Това предизвиква сериозни тревоги в Москва поради разрастването на търговията с опиум в Афганистан. Медведев заяви пред служители от Съвета за национална сигурност на Русия, че според експертите действителният брой на използващите наркотици е между 2 и 2,5 милиона.

"Това прави почти два процента от руските граждани, а най-опасното е, че две трети от тях са младежи на възраст под 30 години", заяви той, цитиран от БТА. Русия вече е изправена пред намаляване на населението заради нездравословното хранене, тютюнопушенето и значителната употреба на алкохол. Средната продължителност на живота на мъжете в страната е 59 години, докато в Западна Европа тя е доста по-висока, отбеляза Ройтерс.

Официалната статистика показва, че всяка година в Русия умират около 30 000 души, вземащи наркотици, като средната им възраст е 28 години. Медведев настоя за по-строги наказания срещу извършителите на свързани с наркотици престъпления. Той каза, че властите може да въведат тестове за наркотична зависимост за учащите във всички образователни институции.