Учениците се возят за 20 стотинки.Решават за пенсионерските карти до дни.
Учениците се возят за 20 стотинки.Решават за пенсионерските карти до дни. / netinfo

От началото на новата учебна година старозагорските ученици ще се возят в градския автобусен и тролейбусен транспорт само срещу 20 стотинки. "Докога ще важи това намаление зависи от компенсацията , която ще получим от Министерството на транспорта", коментира зам.-кметът Белчо Белчев.

В момента ощетени са хората от третата възраст, които от 7 септември не ползват карти с намаление в градския транспорт.  Зам.-кметът  припомни, че договорката между Общината и превозвача е изтекъл на 31 юли. Подготвили сме три варианта и сме поканили превозвачите да изкажат своето мнение, обясни Белчев. Най-приемлив е първият вариант, според който всички могат да ползват 20% намаление. "Тези, които не искат да си закупят карта, ще ползват 20% намаление от стойността на билета", допълни Белчо Белчев.

До момента от държавната субсидия  "Автобусни превози" са получили  близо 177 хиляди лева, а от Общината- 428 хиляди лева.Компенсации са изплатени и на Тролейбусни превози.

"Предстоят ни разговори и се надяваме да постигнем споразумение, което да бъде приемливо и за трите страни-пенсионери, превозвачи и Община", допълни зам.-кметът Белчо Белчев.

Въпросът ще бъде обсъден на сесията на Общинския съвет, която ще се състои на  17 септември.