Ямболски ученици на посещение в Румъния
Ямболски ученици на посещение в Румъния / netinfo

Група от 12 ученици от Ямбол е на посещение в  побратимения румънски град Тържу Жиу, съобщиха от общинския пресцентър.

Визитата е по покана от румънска страна и е с цел ямболските деца да се запознаят с културата, традициите и забележителностите на региона с център Търгу Жиу. Учениците ще бъдат настанени в приемни семейства. Те ще имат срещи и със свои връстници от Румъния. В програмата са залегнали посещения в местните институции. Организаторите са се погрижили да запознаят ямболските гости освен със забележителностите на Търгу Жиу, така също и с живописната околност. Ямболци ще посетят къщата - музей на местната гордост - световноизвестният скулптор Константин Брънкуши, както и манастир, живописен каньон с варовикови скали. Предвидена е и екскурзия по дефилето на река Жиу.

Учениците, включени в групата са от МГ „Атанас Радев" и ГПЧЕ „Васил Карагьозов" - по шест деца. Те са подбрани по предложение на ръководствата на двете гимназии, като подборът е на база постигнати резултати - добър успех, високи класирания в местни и национални ученически състезания, олимпиади. Ръководители на делегацията са директорът на ГПЧЕ Йордан Милков и помощник - директорът на МГ Евгений Атанасов.

Тази визита е резултат от добрите контакти между община Ямбол и Търгу Жиу . През пролетта на 2009г. румънски детски танцов ансамбъл гостува на фолклорните празници „ Родило се, преродило" в Ямбол.