Приобщават етносите в габровско училище
Приобщават етносите в габровско училище / netinfo

Деца от етнически малцинства ще се приобщават в училище „Райчо Каролев" в Габрово с помощта на проект „Равнопоставена училищна среда чрез образователна интеграция в клуб „Фолклор на етносите". Финансиран е от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства към Министерство на образованието и науката. В „Райчо Каролев"  от 15 септември ще учат и децата от закритото вече „Найден Геров" в Яворец, много от които са от малцинствен произход. Предвидено е обучение на педагогическия персонал на училището за повишаване компетенциите за работа с ученици от малцинствата и преодоляване на интеграционните им затруднения.

Акцентът е насочен към сформиране на клубове „Фолклор на етносите". Ще бъдат въведени часове по фолклор, където ще се изучават народни приказки и песни, характерни за съответна гупа. Часовете ще бъдат под формата на допълнително избираема подготовка. По проекта има възможност да се закупи литература и помагала за подобно обучение. Има предвидени и четири сценични представяния - две в „Райчо Каролев" и две на Етъра.

Първата битка, която трябва да водим, е всяко дете да посещава училище, а втората е да го задържим там, коментира кметът Томислав Дончев при представянето на проекта.