„Изкуството руши стени” на 9 км от Бургас
„Изкуството руши стени” на 9 км от Бургас / netinfo

20 артпроекта под мотото „Изкуството руши стени” са издигнати до стария метох на остров Света Анастасия. Бившия остров Болшевик, вдъхновение за поети и художници от различни поколения събра на едно място произведения на 20 автори в първия етап от проекта „Стената 20”, посветен на падането на Берлинската стена.

„Идеята възникна след като се натъкнахме на видеоретроспекция за падането на желязната завеса, по повод годишнината от историческото събитие. В нея бяла взели участие всички страни членки на ЕС с изключение на България”, разказа Кирил Калев от "Код комюникейшън”.

Реализацията на проекта е със съдействието на община Бургас. Според зам.кметът по образование и култура Йорданка Ананиева островът, който е бил вдъхновение на много творци, в това число и Христо Фотев, възпял го в свои стихове, ще се превърне в място, на което да се случват културните събития на Бургас.
Артстените с размери 2,20/1 м са дело на 20 художника от три поколения, а най-младата авторка е 24-годишната Инна Павлова. Върху тях авторите са показали по изключителнно индивидуален начин своята гледна точка за бариерите, ограниченията и красотата. Зъби в стената на Божидар Бончев, тела разделени на две в тези на Анжели аМинкова и черна стая с празен стол, обрамчена от жълто паспарту на Иван Гогов са част от произведенията. „Селекцията на автори беше по сложна схема с допитване, избрахме тези, които са готови да се включат в този пленер. Те направиха творбите си за по-малко от два часа. За мен те са истински европейци без стени в главите си”, каза главния продуцент Елена Филичева.
Проектът е от три част. Втората ще бъде в Русе, а последната в историческата вечер на 9 ноември в София. Според Кирил Калев първата продукция няма да надскочи 20 хиляди лева.

Официалното откриване ще се състои на 6 септември, когато ще бъдат представени и авторите. От следващия ден, в рамките на месец входът до острова и експонатите ще бъде свободен. Бургазлии и гости ще могат да стигат до острова с корабчета от бургаското пристанище. Цената е 10 лева на човек в двете посоки.