Комисия ще разследва сделките на кабинета Станишев
Комисия ще разследва сделките на кабинета Станишев / БГНЕС

Народното събрание реши да се сформира временна анкетна комисия, която да разследва направените разходи, назначения и сделки от кабинета „Станишев" през последната година от мандата. Предложението е внесено от депутати от ГЕРБ, „Атака", Синята коалиция и „Ред, законност и справедливост". От ДПС също гласуваха за създаването на такава комисия, докато левицата се обяви против нея.

Очаквано идеята за създаване на комисия, която да разследва действията на предишното правителство през последната година, породи напрежение между парламентарните групи. Бившият финансов министър Пламен Орешарски предложи да се направи проверка на целия мандат, но идеята на два пъти беше отхвърлена с мотива, че комисията не може за два месеца да разследва толкова голям период от време. Отказът на левицата да подкрепи идеята доведе до размяна на остри реплики между лидерът на СДС Мартин Димитров и Ангел Найденов от БСП:

„Ако нямате какво да криете, както твърдите, подкрепете тази комисия", каза Димитров.

„Г-н Димитров, тази поза на морализатор ви е като чужда дреха, в която нито се чувствате удобно, нито ви отива", посочи Найденов.

ДПС изненадващо реши да подкрепи проверката: „Погледът назад е необходим, но само като ориентир за решения, насочени към бъдещето", отбеляза Лютви Местан. В тази връзка той настоя мнозинството да представи програмата си за управление на страната.

От ГЕРБ думата взе единствено Искра Фидосова, за да възрази срещу упреците на БСП и ДПС, че вече втори месец парламентът не работи ефективно.

Депутатите решиха още да бъде сформирана и временна комисия, която да разследва сигналите за опорочаване на изборите за Народно събрание. Въпреки че БСП и ДПС гласуваха против идеята, тя беше приета с гласовете на другите парламентарни групи. Предвижда се при констатирани нарушения комисията да изпрати сигнал до прокуратурата.