Свищов отново става арена за гладиаторски битки
Свищов отново става арена за гладиаторски битки / netinfo

Свищов отново ще бъде домакин на Фестивала на античното наследство "Орел на Дунава", който се организира от 18 до 20 септември.

Първото издание на атракцията миналата година събра в крайдунавския град над 25 000 души от страната и чужбина, които се потопиха в атмосферата на Римските легиони от Античността.

Фестивалът пресъздава военния бит и сблъсъците между имперски Рим и вражеските племена и народи, съдържа богата културна програма и се утвърждава като място за среща на любителите на античността от различни краища на България и Европа.

Във Второто издание фокусът е разширен и ще обхваща по-дълъг исторически период, с по-голям брой участници от страната и чужбина. Предвиждат се възстановки на церемонии и религиозни процесии от античните времена, гладиаторски битки, римски пазар, триумфални маршове под светлините на факли, автентични тракийски танци и ритуали, демонстрации на римска артилерия.

Ще бъдат организирани още Международна историческа конференция на тема "Готите в Мизия и Нове", изложба за готското присъствие в античния Нове с непоказвани артефакти, театрални сцени от римски и гръцки автори, кулинарни възстановки и изложба „Римска и тракийска кухня".

Местата, където ще се организират възстановките, са каструмът на Градския стадион, арената на крепостта "Калето", централният площад "Алеко" и посетитителският център "Нове".

Свищов е избран за сцена на фестивала, тъй като в близост се намира римският легионен лагер и ранновизантийски град Нове. Античният град е възникнал като Римски легионен лагер на VIII Августов легион около 45 г. след Хр., а в 69 г. след Хр. - годината на четиримата императори, в Нове се установява I Италийски легион. Този прочут легион участва в редица победоносни войни на Рим, и е сигурен страж на границите на империята в продължение на векове.

Голяма историческа значимост на Нове придава и статута му на резиденция на остготския крал Теодорих Велики в края на V век. От Нове започва знаменития поход на готите към Рим, довел до падането на Западната римска империя. В Нове готите получават християнско кръщение и самобитна писменост под наставленията на раннохристиянския архиепископ Вулфила.