Ансамбъл „Пиринска китка” на фестивал в Гърция
Ансамбъл „Пиринска китка” на фестивал в Гърция / снимка:община Благоевград

Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Пиринска китка” към Обединен детски комплекс ще представи община Благоевград на фестивала “Балкански площад” в община Неаполи, Гърция, днес, съобщиха от пресцентъра на кметството.

Децата са поканени лично от кмета на гръцката община - Натанаил Ладопулос. Детско-юношеският ансамбъл ще представи пет танца от петте области на българския фолклор - „Женски пирински танц”, „Моят тъпан”, „Среща”, „Шопски танц”, „Пъдар”, както и две песни от пиринския край, „Катерино моме” и „Заженил се”, които ще бъдат изпълнени от Яница Боянова. Фестивалът “Балкански площад” се провежда всяка година в края на лятото. Идеята на културното събитие е обединението и съвместното съществуване на всички балкански народи за едно общо европейско бъдеще.

Ансамбъл „Пиринска китка” е танцова школа с утвърдени традиции, през която са преминали поколения благоевградски деца. В своето над 40- годишно съществуване той се превърна в една от водещите културни  институции в община Благоевград. Репертоарът на ансамбъла е обогатяван и разнообразяван през годините, той обхваща танци от всяка една  етнографска област на България. Ансамбълът участва ежегодно в  национални конкурси на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Националното етнопедагогическо сдружение „Проф. Ив. Шишманов”. Многобройните представения на младите танцьори са им донесли златни медали, десетки грамоти и плакети, както на национално, така и на международно ниво.