Добринка Михайлова временно поема агенцията за одит на евросредствата
Добринка Михайлова временно поема агенцията за одит на евросредствата / снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Симеон Дяков назначи временно Добринка Михайлова за шеф на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз”, съобщиха от ведомството. Тя поема функциите на уволнената Райка Онцова, която бе отстранена заради това, че не е уведомила своевременно вицепремиера Дянков за получени писма от Еврокомисията и спешните мерки, които трябва да се предприемат за отстраняване на пропуските. 

За освободената длъжност ще се проведе конкурс, съобщиха още от Министерство на финансите. 
 
Добринка Михайлова е магистър по икономика с над 20 години стаж в областта на счетоводството, контрола и одита. Тя е ключов участник в реформата на националната контролна система в България и под нейно ръководство са изготвени и приети Законът за вътрешния одит в публичния сектор и Законът за финансово управление и контрол в публичния сектор. Добринка Михайлова е сертифициран вътрешен одитор в публичния сектор, с множество сертификати от обучения по управление на рисковете, международни одиторски стандарти, одит на средства от Европейския съюз, техники за разкриване на измами и нередности.
 
Има международен опит като консултант по проекти на Европейския съюз, Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за преглед и изграждане на национална контролна и одитна система в Косово, Албания, Хърватска, Молдова и Армения. Представител е на България в Одитния регулаторен комитет към Европейската комисия.