Замразяват пенсиите и заплатите до средата на 2010
Замразяват пенсиите и заплатите до средата на 2010 / cнимкa: Sofia Photo Agency

За увеличение на пенсиите и заплатите може да се говори едва след 15 юни догодина, когато ще се види какво е изпълнението на бюджета. Това стана ясно по време на съвместната пресконференция на премиера Бойко Борисов, социалния министър Тотю Младенов и финансовия министър Симеон Дянков. На нея бяха представени основните моменти, залегнали в одобрената от кабинета Средносрочна фискална рамка за периода 2010-2013 година. За следващата година за пенсии са предвидени общо 720 милиона лева допълнително, съобщи министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че увеличението на пенсиите от 1 юли с 9 на сто е факт благодарение на неговото правителство. То бе заложено в бюджет 2009 и е планувано още от кабинета на Станишев. Борисов обаче обясни, че въпреки дефицита от близо 3 милиарда лева това увеличение не е отказано. Разчетите показват, че този разход ще ни струва 228 милиона лева допълнително до края на годината, а за следващата общо 500 милиона лева. За т.нар "вдовишки" пенсии са заложени 220 милиона лева:

"Думичките "замразяване", "спиране" съм ги забранил. Ние се готвим за най-тежкото. Ако дойде по-хубаво, тогава хората ще ги зарадваме", каза Борисов.

Осигурителната тежест ще бъде намалена с 2 процентни пункта от януари догодина  и с по един процентен пункт в следващите три години. Ако икономиката обаче върви нагоре, ще има ускоряване на останалото намаляване, категоричен бе финансовият министър Симеон Дянков: "И е възможно на 15 юни да се реши, че допълнителните 3 процентни пункта намаляване на осигурителната тежест ще стане в рамките на 2010 година".  

И ако премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков не пожелаха да се ангажират с конкретни обещание, то социалният министър Тотю Младенов заяви: "Увеличаване на минималните работни заплати, на минималните пенсии, актуализиране на пенсиите и на социалните плащания ще има - след полугодието на 2010 година".