Почина Александър Божков
Почина Александър Божков / снимкa: Sofia Photo Agency
Музика за душата - последно предаване
21881
Музика за душата - последно предаване
Музика за душата - последно предаване
Музика за душата - последно предаване
Музика за душата - последно предаване
  • Музика за душата - последно предаване
  • Музика за душата - последно предаване
  • Музика за душата - последно предаване
  • Музика за душата - последно предаване

След продължително боледуване на 58-годишна възраст почина вицепремиерът в периода 1997-99 г. Александър Божков.

Той е познат и като водещ на предаването „Музика за душата" по Дарик радио в последните години.

Екипът на Дарик изказва най-дълбоки съболезнования на близките и семейството му!

Александър Божков е роден на 9 август 1951 г. в София. Получава образованието си в Техническия университет в София, специалност "Промишлена топлотехника" и в Американския колеж в Багдад.

Професионалната му реализация преминава през проектантска организация, Министерството на териториалното развитие, жилищната политика и строителството, в което е главен експерт и отговарящ за строителната индустрия, през Научноизследователски институт по строителни материали - София, където специализира в областта на енергийната ефективност и опазването на околната среда.

Професионалният му опит се допълва от годините на работа като супервайзер и съветник към Министерството на благоустройството на Либия.

Той е основател и първи изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, както и народен представител в 37-ото Народно събрание - зам.-председател на Икономическата комисия, председател на Подкомисията по приватизацията.

Александър Божков е основател на Обединения християндемократически център. Заместник-председател на СДС /от април 1995 г./ и член на НИС на СДС /от 1995 г. до 2000 г./.

Избран за вицепремиер и министър на промишлеността в служебния кабинет на Стефан Софиянски /февруари-май 1997 г./.  От май 1997 г. е вицепремиер и министър на промишлеността в правителството на Иван Костов /до декември 1999 г./.

Александър Божков е и първият Главен преговарящ за България в преговорите за присъединяването на страната към Европейския съюз /декември 1999 г. - юни 2000 г./.

Член на Настоятелството на НБУ от 2005 г. Преподава в университета "Изкуство на преговорите". Член на Управителния съвет на Института за образователни политики и изследвания.

Публикациите на Александър Божков обхващат богат спектър от теми - сборниците "Мисли за душата", "Още мисли за душата", "Държавата срещу реформите", публикациите в специализирани списания и годишници по теми от сферата на топлинните процеси в строителната индустрия, седмична рубрика във вестник "Дневник", анализи на политически и икономически теми в печатни и електронни медии.

Под негова редакция Центърът за икономическо развитие издава в продължение на няколко години доклада "Икономиката на България".

„Преди да дойда в радиото съм се занимавал с проектиране, строителство, цимент, Либия, приватизация, политика, управление, преговори, забавления" - така описва самият той заниманията си преди да започне да води „Музика за душата". На сайта www.darikradio.bg, където е поместена информация за лицата на Дарик, той споделя, че най-лошият му ефирен кошмар е успиване за предаването. Казва, че любимата му измислица е, че разбира нещо от музика. На въпроса колко струва, той отговоря: „Не са ми предложили достатъчно висока цена досега". Какво още е споделил за себе си Александър Божков чрез анкетните въпроси в сайта (попълвани преди повече от година), вижте тук.

„Съюзът на свободните демократи /ССД/ с огромна болка прие новината за преждевременната кончина на Александър Божков, загубихме един умен и добър човек. Това се посочва в съобщение на ССД, получено в Дарик. От ССД изказват дълбоките си и искрени съболезнования на семейството и близките на Александър Божков. „Загубихме професионалист, перфектен икономически анализатор, колега и приятел, човек, който в най-тежък за страната ни период не се страхуваше да предприеме като министър непопулярни икономически мерки, за да изведе България от кризата", заявяват от ССД. „Ще го запомним с широката му усмивка, с невероятния му купонджийски дух, с жаждата му за живот и с онази само негова "музика за душата", с която искаше всички да се радваме на живота си и да сме щастливи", се казва в съобщението.

Чуйте в прикачените звукови файлове последното предаване на Александър Божков от 26 юли 2009 г.