Пуснаха в Космоса изпълнения на варненски цигулар
Пуснаха в Космоса изпълнения на варненски цигулар / netinfo

Музикален диск с изпълнения на български творби от варненския цигулар Чавдар Парашкевов е пуснат в Космоса. Това е направил  американският астронавт Майк Массимино, който е бил член от екипажа на совалката “Атлантис” в полет от 14-ти до 24-ти май до телескопа “Хъбъл”. Двамата са лични познати и астронавтът по време на полета и излизането в Космоса непрекъснато е пускал музиката от диска.

Виртуозът от Варна, придобил вече световна известност, е записал на музикалния диск “Moto Perpetuo” изпълнения на произведения само от български композитори - проф. Петър Христосков, Марин Големинов, Георги Златев Черкин и Панчо Владигеров. По този повод варненският цигулар е получил сертификат от НАСА за това, че е предоставил негови изпълнения за музикалния експеримент в Космоса.

Чавдар Парашкевов е роден във Варна и в момента живее в щата Тексас и работи с оркестри на Хюстън Гранд опера и балет Хюстън. Започва да свири на 5-годишна възраст с преподавател Анна Ковачева. Още като ученик в музикалното училище във Варна печели награди от повечето цигулкови конкурси в България.