Силно земетресение в Индийския океан
Силно земетресение в Индийския океан / снимка: БГНЕС

Земетресение с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер беше регистрирано в Индийския океан. След силния трус американските власти издадоха предупреждение за цунами за Южна и Югоизточна Азия.

Трусът с епицентър на около 262 км северно от островите Адаман във водите на Индия предизвика обявяването на тревога за опасност от цунами в Бангладеш, Индия, Индонезия, Мианма и Тайланд. Тъй като повече от два часа след земетресението не са били регистрирани данни за опасни вълни в крайбрежните райони на заплашените страни, предупреждението е било отменено.
   
Силно земетресение с магнитуд 6,6 беше регистрирано и в Япония с епицентър в префектура Шизуока, на около 150 километра югозападно от Токио, съобщи Ройтерс.
  
За момента няма информация за жертви и разрушения. Поради съображения за безопасност са били затворени временно няколко шосета в района и е била преустановена работата в реактори на атомна електроцентрала в Хамаока. Спряно е било и движението на високоскоростни влакове.
   
От вчера в района, където е станало земетресението, се изливат поройни дъждове и метеорологичните служби предупреждават за опасност от наводнения и свлачища, посочи Ройтерс.