Над 830 хиляди лева влизат в Природен парк Българка'
Над 830 хиляди лева влизат в Природен парк Българка' / Дарик Габрово

Проект „Възстановяване на местообитание и биологичното разнообразие на територията на Природен парк „Българка" спечели Дирекцията на парка. Договорът за безвъзмездна финансова помощ вече е подписан от директора инж. Мая Радева. Проектът, на стойност 836 759 лв., ще се изпълнява по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз. За по-малко от три години изпълнителите на проектното предложение ще насочат усилията си за постигането на няколко конкретни цели. 

Спиране на активната ерозия и възстановяване на типичния ландшафт в района на село Потока, край Етъра. В момента склоновете на каменната кариера край село Потока са силно ерозирали, а растителността унищожена. От гледна точка на биоразнообразието районът е уникален. Ерозията е довела до затрупване на карстовото езеро в подножието на кариерата. В следствие на предстоящите дейности ландшафта в района на с. Потока ще бъде възстановен, като ще се спре почвената ерозия и свързаното с нея затрупване на езерото. Местообитанието ще бъде възстановено, а ценните растителни видове ще бъдат запазени;

 Създаване на генна банка от местни горскоплодни и овощни видове. Територията на Габровска и Тревненска община от стотици години са традиционно овощарски райони. Поради обезлюдяването на селата и ниската доходност на овощарството по класически методи, хората занимаващи се с тези практики намаляват всяка година. Съществува риск от отмиране на местните овощарски практики и свързаните с това местни овощни видове. Това налага създаванетоо на разсадник или своеобразна генна банка от подбрани местни овощни и горскоплодни видове. Това ще спомогне за стабилизиране на популациите на видовете, както и за възвръщане на интереса на местното население към традиционното овощарство;

 Създаване на адаптационни клетки за дневни и нощни грабливи птици. Паркът предоставя идеални условия за гнездене на различни видове грабливи птици, чиито популации са силно намалели. Идеята е, птици преминали курс на лечение в Рехабилитационния център в гр. Стара Загора, да бъдат настанени за известно време в специално изработените адаптационни клетки. Това ще намали стреса от транспортирането им, след което ще могат да бъдат върнати отново в природата.

 Отглеждане на пилотно стадо каракачански овце с цел спиране сукцесията по билните ливади и балансиране на хранителните вериги на хищните птици. Пасищното овцевъдство в миналото е било широко практикувано в Габровска област, а каракачанската овца е била масово отглеждана. Понастоящем пасищно овцевъдство в района не се практикува, а популацията на каракачанската овца е силно намаляла. Опасването на билните поляни от пилотното стадо от 30 каракачански овце ще намали сукцесиите, като по този начин ще се стабилизират популациите на лалугери и гризачи, които от своя страна се явяват основна храна на грабливите птици. Формираните торови маси ще се използват при отглеждане на местните горскоплодни и овощни видове.