Деца от Берковица ще участвав във филм
Деца от Берковица ще участвав във филм / berkovitsa.dir.bg

Децата от социалното заведение "Люба Тенева" в Берковица участват в творчески експеримент - "Космически хотел". Проектът е за изготвяне на сценарий и заснемане на филм с тяхно участие. Те работят с екип от Швейцария, който включва артистката по визуални изкуства Астрид и социални работници.
Първата серия на филма е измислена и направена като анимационно филмче с деца от Швейцария, а задачата на нашите малки артисти е да направят втората серия. Децата от „Люба Тенева", подкрепяни от екипа на проекта, ще измислят продължение на историята. Те ще участват в изработването на декори, кукли, при заснемане на филмчето.


Проектът се реализира със съдействието на Сдружение "Име" и конкретно на българския артист, преподавател в университет по изобразително изкуство Ния Пушкарова. Швейцарският екип ще работи с нашите деца от 4 до 14 август.
Петнадесет деца между 8 и 12 години работят всеки ден в база извън града и се представят изключително добре.


„Това е много добра възможност нашите деца да развият въображението си, да се научат да си представят и това, което не е видимо с просто око. Това е голям проблем за децата от институциите - тези деца не мечтаят, страхуват се да си представят, развита е само механичната им памет. А какво по-страшно има от това едно дете да не може да мечтае!"-споделя и директорът на дома Анелия Петрова.