Акция Климат  и в Казанлък
Акция Климат и в Казанлък / netinfo

 

 От днес- 10-ти август / понеделник / до 17-ти август  градът на розите ще предложи на гражданите и гостите си многобройни прояви, посветени на информирането за глобалното затопляне и промените в климата, както и за необходимостта от общи действия в глобален мащаб.

Информационната кампания, посветена на проблемите на климата и опазването на околната среда "Акция Климат" се организирана от Представителството на Европейската комисия в партньорство с Федерация "Зелени Балкани" и българската мрежа на европейските информационни центрове  "Европа - Директно" .

Кампанията под мотото "Ти контролираш промените в климата", е част от общоевропейската кампания за информиране на гражданите на ЕС за глобалното затопляне и начините за неговото овладяване,. Тя стартира в национален мащаб от Смолян.

"Акция Климат" в  Казанлък ще бъде официално открита на 10 август 2009 г. ( от 17.30 часа пред Информационния офис на "Европа Директно" в Казанлък на ул."Искра"№4) от Румяна Грозева, ръководител на Информационния център „Европа директно" - Стара Загора.

За посетителите са подготвени са и индивидуални практични съвети за това как чрез малки промени във всекидневните си навици всеки един от нас може да помогне за ограничаване на атмосферното замърсяване.

Информационният офис  на мрежата "Европа Директно" в Казанлък кани младите граждани и гости на града да се включат в най-новата европейска младежка инициатива за защита на околната среда "Кликни и засади дърво". Всички млади европейци на възраст между 15 и 29 години могат символично да се противопоставят на промените в климата като дадат своя принос към природата чрез засаждане на поне едно дърво. Първите 5 000 участници ще получат от Европейската комисия безплатно младо дръвче заедно с инструкции за засаждане. Със снимка на новото дръвче, качена на специалния интернет сайт и маркиране върху интерактивната карта на Европа на мястото, където е засадено дръвчето, всеки участник получава шанс да спечели лагер за еко-обучение в Европа. Повече подробности за кампанията са публикувани в специалния Интернет сайт  www.clickatree.europa.eu

         Основните информационни акценти в "Акция Климат" ще бъдат атрактивно представени върху 17 цветни банера със снимки и текстове. В края на август изложбата ще гостува в Поморие в рамките на акция на "Зелени Балкани", а през септември ще приключи обиколката си в рамките на Пловдивския панаир.