Борисов: Държавата трябва да помага на сънародници в нещастие
Борисов: Държавата трябва да помага на сънародници в нещастие / снимкa: Валя Янева
Борисов: Държавата трябва да помага на сънародници в нещастие
21644
Борисов: Държавата трябва да помага на сънародници в нещастие
  • Борисов: Държавата трябва да помага на сънародници в нещастие

Спираме самолетите на властта, ще пътуваме по-малко, каза в Шабла премиерът Бойко Борисов. Той съобщи, че имената на новите областни управители ще станат ясни в сряда. Министър-председателят посети засегнатите от земетресението на 5 август общини Шабла и Каварна.

„Ще спрем самолетите на властта, няма да пътуваме със самолети, ще пътуваме по-малко. Като главен секретар аз пътувах на разноски на службата, която ме е канила, каза още Борисов. Той уточни, че президентът или председателят на Народното събрание не могат да пътуват по този начин, затова ще се направи конкурс и ще се намерят превозвачи.

„Голяма делегация ще пътува за Брюксел за среща на 9-ти и 10-ти август в ЕК, ще се чартира един полет, той си има цена. Така е по-малко и по-пестеливо и ще останат пари за хората", допълни Борисов. Министър-председателят се надява Митниците да започнат да събират повече пари, хората да си плащат данъците, а крадците на ДДС да намалеят.

„Ние ще вържем бюджета, защото държавата не може да изчезне. Но това, че са изхарчили до август всички пари и са ни оставили това положение, не беше справедливо. Затова режа по 15% от всички министерства", така Бойко Борисов коментира недостига в националната хазна.

По време на посещението си в Шабла и село Камен бряг Борисов обеща, че в случай на бедствие държавата ще подпомага малките общини, които имат ограничени бюджети: „Винаги съм смятал, че държавата трябва да помага, когато има сънародници в бедствие", каза премиерът Бойко Борисов в Шабла, в една от най-разрушението от земетресението къщи - тази на 85-годишната баба Монка.

Борисов подчерта, че е лошо това, че българинът не е свикнал да застрахова имуществото си. Държавата ще покрие финансово пораженията от труса. „Правителството в такива случаи ще помага особено на малките общини с ограничен бюджет", допълни премиерът.

Двете общини - Шабла и Каварна, трябва до вторник да предадат в Министерския съвет точни протоколи с размера на щетите. На 80-100 хиляди лева възлизат пораженията само в община Шабла, където над 50 процента от сградите са засегнати. За 63 000 лева са щетите в Камен бряг, но кметът на Каварна Цонко Цонев не иска парите от държавата. Той помоли премиера за предоставянето на противопожарна кола, каквато от години кметството има нужда.

Бойко Борисов запали три олтарни свещи в храма "Св. Харалампий" в Шабла, където таванът падна, а външната стена е сериозно пропукана. В кметството са получени 10 хиляди лева от Дирекцията по вероизповедания за църквата, които няма да бъдат достатъчни за цялостно възстановяване.

На 5 август земетресение с магнитуд около пета степен по скалата на Рихтер бе усетено в 10.49 часа в цяла Източна и Централна България, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е бил на около 10 км дълбочина в земната кора, на около 15 км източно от нос Калиакра, в Черно море.

Земният трус бе усетен най-силно в Североизточна България, в районите на Добрич, Варна, Нови пазар, Русе, Никопол, Плевен, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, където сред гражданите е имало лека паника и те са напуснали сградите, в които живеят или работят.