Земетресения люляха Япония, Австралия и Нова Зеландия
Земетресения люляха Япония, Австралия и Нова Зеландия / снимка: БГНЕС

Земетресение с магнитуд 4.6 по скалата на Рихтер бе регистрирано в южната част на Японския архипелаг, съобщава ИТАР-ТАСС. По данни на сеизмолози от японското Метеорологическо управления, няма опасност от цунами. Няма данни и за пострадали, както и за разрушения. Епицентърът на труса е бил в района на о-в Кюсю, на дълбочина около 10 км. Най-силно земетресението е било усетено в шест от общо 47-те японски префектури - Кумамото, Миядзаки, Нагасаки, Оита и Фукуока.

Две земетресения край бреговете на Южна Австралия и две на Северния остров в Нова Зеландия бяха регистрирани от местните сеизмични служби, предава БГНЕС. Трусовете в Австралия са били съответно с магнитуд 3.5 и 3.8 по Рихтер. Епицентърът и на двата е бил с дълбочина 17 км под дъното на Големия австралийски залив, на около 220 югозападно от Кингстън.

Трусовете в Нова Зеландия са били с магнитуд съответно 4.2 и 4.3 по Рихтер. Епицентровете са били на дълбочина съответно 40 км и 50 км, на 40 км североизточно от Опотики и на 60 км северозападно от Уелингтън. Няма данни за пострадали и разрушения, нито опасност от възникване на цунами - както вследствие на трусовете в Австралия, така и на тези в Нова Зеландия.