Земетресение разлюля България
Земетресение разлюля България / netinfo

Земетресение с магнитуд 4,7 бе регистрирано в 10.49 часа на около 15 км източно от нос Калиакра в Черно море, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът на земетресението е бил на около 3 км дълбочина в земната кора.

Според Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН земетресението е с магнитуд около пета степен по скалата на Рихтер е усетено в цяла Източна и Централна България. От там съобщават, че данните за регистрирания земен трус все още се обработват.

Земетресението е усетено най-силно в Добруджа и Североизточна България, в районите на  Добрич, Варна, Нови Пазар, Русе, Никопол, Плевен, Разград, Силистра, Бургас, Търговище, Шумен, както и по високите етажи в София, съобщиха читатели на DarikNews.

Според читатели на DarikNews има нанесени щети по няколко стари къщи в Шабла.

От "Гражданска защита" - Варна заявиха, че до момента няма информация за пострадали граждани и нанесени щети в областта. Д-р Антоанета Касабова от Спешния център във Варна също потвърди пред Дарик, че няма сигнали за пострадали хора, нито за приети в центъра след земетресението.

Заради труса, в момента има смущения в мрежите на мобилните оператори.

Няма поражения и пострадали хора в Русе, каза за Дарик началникът на общинския отдел за управление при кризи Спасимир Димитров. След труса обаче граждани и служители са напуснали сградите, в които живеят или работят.

В Силистра земетресението предизвика лека паника у живеещите и работещите в по-високите сгради на града.

Земетресението е регистрирано в известното на сеизмологията Шабленко огнище, което е известно със силни земетресения в по-далечното минало.