150 заразени с морбили, ще имунизират 70 хиляди души
150 заразени с морбили, ще имунизират 70 хиляди души / netinfo
150 заразени с морбили, ще имунизират 70 хиляди души
21560
150 заразени с морбили, ще имунизират 70 хиляди души
  • 150 заразени с морбили, ще имунизират 70 хиляди души

150 са вече случаите на заразени с морбили в Добричка област. Над 70 хиляди жители на региона на възраст от 13 месеца до 30 години подлежат на извънредно ваксиниране, обявиха днес от РИОКОЗ-Добрич.

Имунизационната кампания вече е в ход в петте засегнати общини на областта - Добрич, Балчик, Крушари, Тервел и Добричка. До момента са ваксинирани 4400 души. Сформирани са 8 големи екипа от представители на РИОКОЗ и лекари, които ще работят във всичките осем общини в региона, каза шефката на здравната инспекция д-р Светла Ангелова. Тя отправи апел към всички лица до 30-годишна възраст да посетят джи-питата си, за да бъдат имунизирани безплатно. Това не важи за тези, които вече имат две дози комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, уточниха от РИОКОЗ.

Днес от инспекцията помолиха работодателите в Добричко за съдействие - да информират подчинените си за кампанията и да им осигурят време да посетят личния си лекар. Ако нямат джи-пи, те трябва да отидат в специализирания кабинет в РИОКОЗ.

От 1992 година до сега в областта не е имало регистриран случай на морбили, каза д-р Тодорка Панайотова - шеф на дирекция „Надзор на заразните болести" към РИОКОЗ. Тя припомни, че епидемията пламна в средата на юни в село Ловчанци. Там и в селата Карапелит и Фелдфебел Дянково само за 3 дни били регистрирани 8 заболели. В Добрич има 6 случая. Покосените от морбили са на възраст от 45 дни до 26 години.

Необичайната за България силно заразна болест засегна първо областите Разград, Шумен и Силистра, след което и се пренесе в Добрич.

Здравните инспектори препоръчват  да се ограничат пътуванията в засегнатите населени места и  контактите с болни. Заболяването се предава по въздушно-капков път. То започва с  болки в гърлото, кашлица, хрема, температура от 39-40 градуса, конюнктивит. До 5-тия  ден се появява характерният обрив, който се разпространява от лицето към долните крайници. Може да се достигне до усложнения, като пневмония и ентероколити. Ваксината изгражда имунитет за две седмици. 

В прикачения файл чуйте още от д-р Панайотова и д-р Ангелова: