ВМРО прави подписка за абсолвентка в ЮЗУ, осъдена в Македония
ВМРО прави подписка за абсолвентка в ЮЗУ, осъдена в Македония / struma.com

Всички структури на ВМРО в страната са организирали подписка в защита на възпитаничката на Югозападния университет в Благоевград Спаска Митрова, която четвърто денонощие лежи в македонския затвор "Идризово".

Петиция срещу македонските правозащитни власти в Македония е депозирала и неправителствената организация "Братя българи, ние сме со вас", научи Дарик. В документа се настоява българското правителство да предприеме действия по освобождаването на Спаска Митрова, която несправедливо е осъдена на три месеца затвор и глоба от над 32 000 евро, за неизпълнени определения на съда в Македония по дела срещу нея от мъжа й-сърбин.

Петицията е адресирана до министъра без портфейл Божидар Димитров, до президента Георги Първанов, Министерския съвет, до омбудсмана Гиньо Ганев и до други институции в България. "Спаска Митрова е била подложена на съдебен произвол, само защото е българка. Такива като нея наши сънародници са много в Македония", се казва в разпространената чрез медиите петиция.

В края на миналата седмица Спаска Митрова, която е майка на 6-месечно момиченце, е била разделена от детето си и затворена за изтърпяване на присъда, постановена й по две дела, заведени от нейния бивш съпруг, с когото имали скандален бракоразводен процес в Гевгелия, се сочи в официален документ на неправителствената организация "Братя българи, ние сме со вас".

Спаска Митрова е абсолвент в ЮЗУ "Неофит Рилски". Тя няколко пъти сама е сезирала нашите власти и посолството ни в Скопие за малтретирането й в Македония още в началото на месец януари, но до този момент молбите й за съдействие останали нечути.