Комунистите няма да имат мнозинство в Молдова
Комунистите няма да имат мнозинство в Молдова / снимка: БГНЕС

Четири партии, опозиционни на управляващите в Молдова комунисти, имат преднина пред тях, спечелвайки пет места повече на провелите се вчера повторни парламентарни избори в страната. Това показват данните при 97% обработени бюлетини.

Комунистическата партия водена от президента Владимир Воронин, който управлява страната през последните осем години, е спечелила най-много гласове и места. Но нейните 45,1% не са достатъчни, за да получи пълно мнозинство. Те ще разполагат с 48 места в новия парламент, докато техните опоненти взети заедно ще имат 53, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Четирите партии не са съставили официална коалиция, но изразиха желание да работят заедно. Лидерите им се заканиха да формират широка коалиция, която да не позволи на комунистите да прокарат своя кандидат за президент. По конституция президентът на Молдова се избира от парламента.

Всички очи сега са вперени в лидера на Демократическата партия Мариан Лупу, бивш член на Комунистическата партия. Ако неговото движение подкрепи комунистите, те ще могат да прокарат своя кандидат. Лупу твърди, че това би било възможно единствено, ако председателят на парламента и изпълняващ длъжността президент Владимир Воронин прекрати политическата си кариера.

На второ място след комунистите е Либерално-демократическата партия на Влад Филат, трети се нареждат демократите. Либералната партия е четвърта, а съюзът "Наша Молдова" остава на пето място. Филат заяви за Ройтерс, че опозиционните движения ще постигнат компромис в интерес на народа, за да му осигурят демократично управление.

Воронин е президент на Молдова от 2001 г. и недвусмислено е показвал, че има желание да запази част от влиянието си в политическия живот в Молдова.

Това са вторите парламентарни избори в Молдова от началото на годината. През април Комунистическата партия безапелационно спечели вота, но столицата Кишинев беше залята от протести срещу тяхната победа.

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) изрази задоволство от начина на провеждане на парламентарните избори в Молдова, съобщи АФП. "Въодушевен съм от резултатите на тези избори. Много от изискванията на ОССЕ бяха изпълнени, но остават част от важните предизвикателства", заяви Петрос Ефтимиу, представител на ОССЕ. Организацията съобщи, че въпреки положените усилия на места наблюдателите са забелязали определени недостатъци в начина на провеждане на изборите. Същевременно, основните телевизии в Молдова не предадоха безпристрастно изборите, подкрепяйки управляващата Комунистическа партия, се посочва в доклад на организацията.