Над 150 убити при сблъсъци в Северна Нигерия
Над 150 убити при сблъсъци в Северна Нигерия / снимка: БГНЕС

Най-малко 150 души бяха убити през последните два дни при сблъсъци в Северна Нигерия между силите за сигурност и членове на радикална ислямистка секта, самовъзприемащи се като талибани, съобщи Би Би Си.
   
Насилието обхвана вчера три нигерийски щата - Йобе, Кано и Борно. Репортер на Би Би Си е преброил 100 тела, повечето от които на ислямисти, близо до централата на полицията в Борно.
   
В щата Баучи, където в неделя бяха убити над 50 души, е наложен полицейски час. Нигерийският президент Умару Муса Ярадуа затегна мерките за сигурност в обхванатите от насилието райони и нареди на полицията да предприеме всички необходими действия, за да отблъсне бунтовниците.
   
Ислямистката секта "Боко Харам", възприемана в Нигерия като маргинална  група, се бори срещу западната култура, наука и образование, които смята за греховни, отбелязва Ройтерс. Тя настоява за въвеждане на шериата в цялата страна и заплашва с нови атаки.
   
Броят на мюсюлманите и християните в 150-милионна Нигерия е почти равен, като двете общности като цяло живеят в мир, въпреки че се наблюдават спорадични изблици на насилие на религиозна основа, посочва Би Би Си.
   
Четирите северни щата, където радикалната ислямистка секта извърши нападения през последните два дни, бяха сред 12-те от общо 36 щата, които започнаха през 2000 г. да прилагат шериата по-стриктно, припомня Ройтерс. Това решение отчужди значителните по места християнски малцинства и стана причина за сблъсъци на религиозна основа, при които бяха убити хиляди хора.