Борисов призова опонентите да са отговорен коректив на управлението
Борисов призова опонентите да са отговорен коректив на управлението / снимки: Sofia Photo Agency
Борисов призова опонентите да бъдат отговорен коректив на управлението
21438
Борисов призова опонентите да бъдат отговорен коректив на управлението
  • Борисов призова опонентите да бъдат отговорен коректив на управлението

"Трета година България е член на Европейския съюз, но успоредно с това стандартът в страната е далече от европейското ниво", каза лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов. Той увери, че борбата с корупцията ще е основен приоритет за неговото правителство. Основна цел на кабинета, по думите му, е да гарантира и осъществи европейското развитие на страната. Борисов декларира, че в краткосрочен план трябва да се спре разграбването на държавата, да се реформира и подобри съдебната система. "Лично ще изисквам самовзискателност и дисциплина от всички членове на правителството", каза още Борисов. "Правителството не европейско развитие на България ще следва тези принципи в своята политика и тогава, когато ще полага усилия, за да печем парламентарна подкрепа за своите решения. По волята на избирателите нямаме сигурно  парламентарно мнозинство, но и в живота на българите няма сигурни гаранции за успех. Това обстоятелство не ни обрича и не ни плаши. То ни дава шанс да вземаме най-правилните решения", допълни Бойко Борисов. Той благодари на тези, които ще ги разберат, ще им повярват и ще ги подкрепят. Към опонентите си се обърна с думите: Разчитам на вас да бъдете честен и отговорен наш коректив. Очаквам го в името на общите ни национални интереси.  

По думите на Бойко Борисов, България е получила кредит на доверие с приемането й в ЕС, но доверието "на кредит" има своите граници и те не могат да бъдат безкрайни. Дойде време да докажем, че можем да продължим реформите и да работим за отстраняване на констатираните и от Европейската комисия слабости, декларира бъдещият премиер. Нашата политическа отговорност е да работим, за да отговорим на очакванията на повече от един милион избиратели, без да допускаме компромиси в името на политическата стабилност, посочи Борисов.

Основните принципи, от които ще се ръководи бъдещото правителство, са честност към гражданите, отказ от корупция и от неправомерно обвързване с престъпни икономически интереси, откритост и последователност и отговорност към институциите на страната. Приоритет на управлението е повишаването на доходите на българските граждани, растеж и модернизиране на икономиката, нови работни места, благоприятни условия за развитие на българския бизнес и чуждестранни инвестиции. Земеделието и туризмът, както и изграждане на инфраструктура, също са сред основните задачи на кабинета "Борисов". Приоритет на новото управление е и възстановяване на европейското доверие, ефективното използване на европейските средства за икономическо и социално развитие на страната. Активна социална политика, стабилност на пенсионната система, подобрена организация на здравното осигуряване, стимулиране на развитието на спорта, завършване на административната реформа и повишаване на административния капацитет също са сред основните задачи.

Борисов призова опонентите да са отговорен коректив на управлението
netinfo

Коалиция за България ще гласува против предложението за новия кабинет, не защото сме деструктивна опозиция, а с ясни аргументи, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП и премиер в оставка Сергей Станишев по време на дискусията по предложения състав, структура и приоритети на новия проект за правителство. Аргумент на левицата да гласува против е, че самият вот на избирателите й е отредил място в опозиционното пространство и хората, гласували за Коалиция за България, са гласували за различна програма от тази на спечелилата партия. Положително е, че бързо се стигна до формиране на новото правителство - днес, в условията на финансова и икономическа криза, страната се нуждае от силно, работещо правителство, от изпълнителна власт, която има ясна програма за антикризисни действия и устойчиво развитие на страната, посочи Сергей Станишев. Според него е положително и че Бойко Борисов лично поема отговорността, защото той е човекът в партията, който се ползва с най-голямо обществено доверие. По думите на Станишев, не е ясно какви са принципите на отношенията в новото парламентарно мнозинство. Голяма част от партиите, които заявиха вече, че ще подкрепят новото правителство, първоначално заявиха безрезервна подкрепа, после формулираха определени условия или времеви порядък на тази подкрепа - това създава рискове пред правителството, пред стабилността на страната и пред това какво ще се прави в този мандат, каза Станишев. Той цитира думи на бившия британски премиер Маргарет Тачър, че "безплатно е само сиренето в капана за мишки". За да има стабилно мнозинство и ясна политика, трябва да има и ясна отговорност за това кой я формира, какви са приоритетите, как се реализират, засега не може да се каже докога и срещу какво е подкрепата, която ще получи новото правителство от редица партии, които формално не участват в управлението, посочи Сергей Станишев.

"Страната ни се нуждае от успешно и стабилно управление, но дали този успех ще се състои, зависи от способността на новото правителство да формира в необходимите срокове такава програма, която да опази макроикономическата стабилност на страната, доходите и социалните постижения", заяви Станишев. Той отбеляза, че световната криза досега в България, в сравнение с повечето страни от ЕС, минава доста по-меко и изрази надежда това да бъде запазено. Станишев допълни, че успехът на новия кабинет зависи и от наличието на ясна управленска програма за целия период на управление, изработване на ясни принципи и приоритети на новото управляващо мнозинство, което ще се очертае в пленарната зала, за да не се превърне най-голямата партия в парламента в заложник на временни мнозинства. Зависи и от волята правителството да се опази от интересите на икономически кръгове, които подкрепиха партията ГЕРБ, както и от способността на мнозинството в парламента да не бъде просто придатък и машина за изпълнение на решенията на изпълнителната власт, да бъде конструктивна част от управлението със своята отговорност, заяви Сергей Станишев.

Борисов призова опонентите да са отговорен коректив на управлението
netinfo

В тази тежка икономическа криза се нуждаем повече от всякога от бързото формиране на българското правителство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в дискусията по предложения състав, структура и приоритети на новия проект за правителство. Искам да благодаря на всички колеги от другите парламентарни групи, подкрепящи националноотговорната политика, от която се нуждае България, каза Цветанов. По думите му всяка една от политическите формации, независимо от спекулациите, ще запази своята идентичност, защото това е ангажимент, който е поела към своите избиратели. Убеден съм, че в парламента ще имаме необходимия конструктивен диалог дори с "Коалиция за България" и с ДПС, защото има национални приоритети за България, около които трябва да се обединим и да загърбим теснопартийните си интереси, защото България е над всичко, заяви Цветанов.

Борисов призова опонентите да са отговорен коректив на управлението
netinfo

"Синята коалиция ще подкрепи ГЕРБ, защото споделяме еднакви цели и принципи, като членове на Европейската народна партия и защото така БСП и ДПС ще отидат в опозиция и ще бъдат ревизирани делата им", обяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов по време на дискусията по предложения състав, структура и приоритети на новия проект за правителство. Той заяви, че коалицията подкрепя правителството и заради програмната декларация, представена от кандидата за министър-председател Бойко Борисов. Костов посочи, че Синята коалиция не може да се съгласи със становището на БСП, че страната е в добро здраве и с добра макроикономическа стабилност. По-добре да се каже истината и да се знае, че ще бъде трудно, каза Костов. Той пожела на Борисов "да затвори фабриката за илюзии, която работеше в продължение на 8 години". 

Борисов призова опонентите да са отговорен коректив на управлението
netinfo

Синята коалиция ще подкрепя категорично всяка добра инициатива, но няма да премълчим там, където има забавяне и проблеми, декларира от парламентарната трибуна по време на дискусията във връзка с новия кабинет съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Това поведение според Димитров е полезно не само за самото правителство, но и за всички български граждани. Големият въпрос оттук нататък е как ще извадим България от кризата, как ще възстановим доходите на хората, как ще помогнем те да живеят по-добре, посочи Димитров. Според него обаче трябва да се огласи  цялата истина за наследството на БСП и ДПС.

Още през септември ни е необходима не само управленска програма, а и отговор на въпросите колко голям е дефицитът в бюджета и какво става с проектите "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис", заяви Мартин Димитров. Според него дефицитът е поне от 3 милиарда лева, а тези проекти трябва да бъдат спрени.

Бяха направени много сделки под масата и ако не бъдат извадени пред обществото, цената ще бъде много висока - не само загубено доверие от ЕС и българските граждани, но и загуба от много милиони в условията на криза, посочи той. Такава цена ние от Синята коалиция не искаме да плащаме, искаме още в края на септември да видим ясна оценка на всички бели и престъпления, извършени от предишното управление, посочи той. Цяла България трябва да види, че има последствия и наказания, иначе не можем да продължим напред, категоричен е Димитров.

"Ред, законност и справедливост" безусловно ще подкрепи правителство на ГЕРБ и това няма да бъде правителство на малцинството, каза председателят на ПГ на РЗС Яне Янев от парламентарната трибуна. Той добави, че през първите шест месеца правителството на Бойко Борисов ще може да разчита на 126 гласа, каквото и да се случи. За разлика от нашите колеги от Синята коалиция, които казаха, че не участват в управлението, от "Ред, законност и справедливост" казваме, че през тези шест месеца, когато даваме кредит на доверие, го даваме пълно и безусловно, и ще носим в парламента отговорност заедно с колегите от ГЕРБ, заяви Янев. 

Борисов призова опонентите да са отговорен коректив на управлението
netinfo

Новото управление ще бъде стабилно и ще постави нов етап в българската история, заяви от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров. За първи път ще имаме управление от една партия, която ще бъде подкрепена от три парламентарни групи, без те имат свои представители в изпълнителната власт, посочи той. Според него започва нов етап в политиката - етап на политическото джентълменство. Нима сме загубили вяра, че някой може безкористно да помогне за това България да върви напред, попита Сидеров. Той призова досегашните управляващи да не се притесняват от това. Не бяхте притеснени от подкрепата на партии, които бяха очевидно корумпирани и въртяха обръчи от фирми, допълни той. Нима "Атака" участва в ограбването на България - партията ни не е управлявала, не е участвала в корупцията и е против тази корупция, посочи лидерът на "Атака". Българското общество е жадно за възмездие за всички, които се подиграваха с българската демокрация и поставиха народа на колене, заяви Волен Сидеров.

ДПС ще бъде конструктивна, но много ясна и силна опозиция на кабинета и на управляващото мнозинство, заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на партията Лютви Местан. По думите му, ДПС ще изрази категоричното си и ясно отношение към трите предложения /за министър-председател, състав и структура на Министерския съвет/, което ще определи мястото на партията като опозиция. Въпросът е какво ще получите срещу подкрепата на партиите, извън ДПС и БСП, попита в изказването си Местан. Той добави, че ДПС знае "да крепи", дори когато основният субект на властта е разколебан. Поведението ни е предвидимо, посочи Местан. Той заяви, че в ДПС са наясно, че ГЕРБ не се нуждае от тяхната подкрепа.