Севлиевчета ще рисуват транспаранти в Италия
Севлиевчета ще рисуват транспаранти в Италия / netinfo

 

Пет деца от школата по изобразително изкуство при арт-център „Видима" заминават на двуседмичен пленер-лагер в Италия. Традиционната проява се провежда в град Фериере, провинция Пиаченца, а севлиевската школа участва в нея за десета поредна година. Фондация „Духовно огледало", която поддържа контакти с организатора на лагера Карло Девоти  е тази, която кани различни школи от цялата страна да представят България в Италия.

      На ежегодния лагер във Фериере се събират момичета и момчета от цял свят. Там те рисуват, спортуват, почиват си, виждат нови неща. За 15 дни децата намират много приятели, срещат се с различни култури, научават за обичаите и песните на другите държави. Тази година групата от България ще се състои от 24 деца, като освен севлиевчетата, които рисуват, ще има представители и на художественото училище в Пловдив.

      „Вече десет години рисуваме по стените на лагера, правихме изложби, изработвахме фигури от картон. Там вече всеки квадратен сантиметър е изрисуван и заради това всеки показва по друг начин това, което умее", казва художничката Снежана Велчева. Първоначално нейната идея била децата да рисуват батици (рисунки върху коприна), които да поставят витражно по стъклата на комплекса, но по желание на  Карло Девоти тази година всички ще рисуват върху транспаранти от плат.