Двама от министрите - обида за избирателите
Двама от министрите - обида за избирателите / снимкa: Sofia Photo Agency

Бъдещият български премиер Бойко Борисов връчи на президента Георги Първанов списъка на своя проектокабинет.

Бъдещото българско правителство още не е избрано, така че можем да игнорираме изискването за сто дни кредит на доверие и да го огледаме предварително с критичен поглед. Повечето бъдещи министри са слабо познати, но вече наметнати от медиите с мантията на добри специалисти и технократи.

Главният ковчежник Симеон Дянков идва в България със стабилна международно-финансова биография, но без особен опит в работата с местния Андрешко. Леко непохватните му, американски опити да се представи пред българската публика през семейството си, децата, хобитата и тъй нататък не бива да се повтарят в същия наивен вид и във финансовата сфера.

 

Двама от министрите  обида за избирателите
netinfo

Добрите попадения 

Силният човек в кабинета, бъдещият вътрешен министър Цветан Цветанов, на пръв поглед прави впечатление най-вече с липсата на физиономия и профил. Той едва ли е човек, с когото може да се прекара една интересна вечер, езиковите му дарби са ограничени, изявленията му обикновено се състоят от клишета. Но пък може би тъкмо такъв човек, който се радва на доверие сред редовите ченгета, е в състояние да внесе ред в МВР. Ако е почтен, разбира се.

 

Двама от министрите  обида за избирателите
netinfo

Начело на българската дипломация занапред ще бъде жена - и това е много добра новина. За Румяна Желева се знае, че има доста натрупан опит по конференции и семинари из Германия, че е защитила дисертация в източногермански университет и че вече се ориентира в европейската тематика. Дали обаче ще съумее да смени жанра - от често пъти безсмисленото преливане от пусто в празно из уютните зали за конференции в Западна Европа към трескавата, трудна, безсънна и изтощаваща външна политика?

 

Двама от министрите  обида за избирателите
netinfo

Добри неща засега се чуват за друга жена в кабинета - бъдещата министърка на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. Хора, които са работили с нея, я хвалят като отличен специалист и диалогичен партньор. В същия дух, а и още положителни отзиви има за Маргарита Попова, която поема едно от най-проблематичните министерства - на правосъдието. Опитът й във взаимодействието с ЕС по болната българска тема "съдебна система" навярно ще се окаже извънредно полезен.

Двама от министрите  обида за избирателите
netinfo

Някои недостатъци

Две от имената в бъдещия български кабинет обаче са същинска обида за една част от гласоподавателите. Не особено талантливият скулптор Вежди Рашидов, известен още с някогашните си връзки с Мултигруп и от едно сбиване пред софийското кметство, на всичкото отгоре не блести нито като мислител, нито като оратор, а поема ресор, към който интелектуалците в България са особено чувствителни - културата.

Двама от министрите  обида за избирателите
netinfo

Нещо подобно може да се каже и за Божидар Димитров, който ще отговаря тъкмо за българите в чужбина - тоест, за хората, които навярно в голямото си мнозинство не одобряват нито вулгарния му национализъм, нито миналото му на човек от комунистическата Държавна сигурност, нито мъжкарските му пози. 

Двама от министрите  обида за избирателите
netinfo

Физическо възпитание вместо Европа

В новия кабинет ще има министерство на физическото възпитание и спорта, но ще липсва евроминистерство - многозначителен факт, като имаме предвид от една страна важността на Европа, а от друга - слабостта на Бойко Борисов към спорта и спортистите, от чиито среди, впрочем, идват и така наречените "борчета", донесли лоша слава на България из цяла Европа.

И още нещо: част от бъдещите министри многократно даваха да се разбере, че са лично предани на Борисов и поставят това си качество на първо място в списъка с приоритети. Ако действително е така, този кабинет не тръгва добре.