Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Росен Плевнелиев е четвъртият демократично избран президент на Република България. Роден е на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев в семейство на учители. Баща му е преподавател по литература, а майка му по математика. Ученическите си години прекарва в Благоевград, където завършва с отличие Природо-математическата гимназия през 1982 г. Същата година заема първо място на национално състезание по програмиране.

В периода от 1984 г. до 1989 г. учи и завършва Техническия университет - София, специалност „Изчислителна техника". В периода от 1989 г. до 1990 г. работи като научен сътрудник към Института по микропроцесорна техника.

През 1990 г. създава „ИРИС Интернешънъл" АД и управлява дейността на фирмата в Германия от 1990 г. до 1998 г. В този период отговаря за управлението и изпълнението на повече от 80 строителни проекта в Германия. Участва в изпълнението на довършителни работи на проекти като Райхстага, Комерцбанк - Франкфурт, летище Мюнхен, летище Дюселдорф и др. Ръководи някои от най-големите немски инвестиции в България в областта на строителството и недвижимите имоти.

В периода от 1999 до 2009 г. стартира големи проекти в България, като Бизнес парк София и Резиденшъл парк София.

От 2004 г. до 2009 г., като един от водещите мениджъри в страната, е ангажиран с активна обществена дейност, като член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България, член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, член на настоятелството на фондация" За нашите деца".

След проведените през 2009 г. парламентарни избори заема позицията на министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на ГЕРБ, оглавявано от премиера Бойко Борисов. От 2009 до 2011 г. отговаря за ускоряването на строителството на магистрали в България, изработването на Стратегия за пътно строителство, Национална програма за енергийна ефективност, постигането на балансирано регионално развитие и въвеждането на нов подход при управлението на средствата от Европейски съюз в България.

На проведените през 2011 г. президентски избори е избран за президент на Република България. Владее немски и английски език. Женен, с три деца.

Източник: Президентството