Борисов представя кабинета
Борисов представя кабинета / снимка: Sofia Photo Agency

Бъдещият премиер Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева и председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пристигнаха в сградата на президентството.

Борисов ще върне на президента Георги Първанов изпълнения мандат за съставяне на правителство. Очаква се да стане ясно какви министерства ще има и кои ще бъдат министрите. Сигурни са няколко, но изненадващо снощи Борисов смени един кандидат-министър.

Новото правителство ще бъде гласувано от парламента може би на 27 юли. Вече са известни министрите: на вътрешните работи - Цветан Цветанов, на външните работи - Румяна Желева, на образованието - Йорданка Фандъкова, на финансите - Симеон Дянков, на отбраната - Николай Младенов, на правосъдието - Маргарита Попова, на социалните дейности - Тотю Младенов, на здравеопазването - Божидар Нанев, на културата Вежди Рашидов. До снощи за министър на земеделието беше сочена Десислава Танева. Това продължи по-малко от два дни, тъй като тя помолила Борисов да бъде освободена заради намеците за конфликт на интереси, какъвто тя всъщност нямала. Сега мястото й заема Мирослав Найденов, който трябваше да бъде председател на комисията по земеделие в парламента. Министър без портфейл в новото правителство пък ще е Божидар Димитров според информация в Dnevnik.bg.  

Очаква се транспортен министър да е Александър Цветков, екоминистър Нона Караджова, спортен министър Свилен Нейков, министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев, а министър на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков.

Според БТА министерствата в структурата на новото правителство ще са 15. Структурният състав на новото правителство ще е с едно министерство по-малко от миналия Министерския съвет.

В новата структура не влизат Министерството на извънредните ситуации и Министерство на държавната администрация и административната реформа, но се създава Министерство на спорта. Към Министерството на икономиката и енергетиката ще бъде прибавен и туристическият сектор, според информацията на БТА.