Пясъчните скулптури на близнаците Берови
Пясъчните скулптури на близнаците Берови / личен архив
Пясъчните скулптури на близнаците Берови
21288
Пясъчните скулптури на близнаците Берови
  • Пясъчните скулптури на близнаците Берови

В последните дни на юни и първите на юли в Бургас се провежда Фестивалът на пясъчната скулптура. Тази година - за втори път. Участват автори от цял свят, които разпростряха на 4 декара в Морската градина пясъчни фигури, обединени в тема "Приказки и легенди". Особено гостуващите артисти са с дългогодишен опит и с множество отличия и награди от цял свят - Владимир Кураев, Анатолий Лунин (Русия), Марион Катерберг (Холандия), Педро Мира (Португалия) Сю Макгрю (Sue McGrew) (САЩ), Куба (това му е името) от Чехия, Венчеслав Боречки (Wiaczelsaw Borescki) от Полша. Българите, които се включиха са Петър Петров, Атанас Стоянов, Любо Коцев и Добрин Вътев. Откриването бе с Бони М, които имаха концерт и в Добрич. Фестивалът е организиран от община Бургас, а си има и артистичен директор - руснакът Владимир Кураев, който има музей за ледени скулптури в Москва, занимава се с пясък, сняг и лед и е професор в Московския университет.

Пясъчният град в Бургас ще е на разположение за разглеждане през целия летен сезон. Фигурите са подредени в спирала - нещо, което условно може да се нарече лабиринт. Централната фигура е 8-метрово Дърво на приказките, в чиито клони има вградени различни герой от приказки, а на върха й има два щъркела - символ на щастието. Идеята е да работи като слънчев часовник. Това ни разказа в непосредствените си впечатления от фестивала Иван Беров. Той е от Добрич, на 24 години е, работи уеб дизайн и анимация в частна фирма заедно с брата си близнак Виталий Беров. Те бяха поканени да участват тази година във Фестивала на пясъчната скулптура.

Ето разговора ми с Иван Беров.

От колко време се занимавате ти и брат ти с пясъчни фигури?

Пясъчни фигури правим последните 5 или повече години, но не професионално, по албенските плажове или другаде по Черноморието.

Участвали ли сте някъде другаде досега?

Не, за първи път сме на такова професионално явяване. Много добри са впечатленията ми оттам. Наистина бе много добро представянето от българска страна, а е международен фестивал и имаше участници от 6-7 страни от целия свят - от Америка, Чехия, Полша, Португалия също така, от Холандия.

Откога докога продължи фестивалът?

Започнахме на 19 юни и завършихме на 2 юли, когато беше откриването. Фигурите ще престоят там до някъде първите седмици на септември, ако времето е благоприятно.

А те пазят ли ги с някакви покривала или са изложени на дъждовете?

По принцип се импрегнират, а и той самият пясък не е толкова крехък, колкото изглежда, има и значително количество глина в него.

Те доставят специален пясък за участниците?

Да, специален е, речен и е много, много здрав.

Вие какво направихте в Бургас?

Направихме композиция от 4 фигури, които се простират някъде на 4 метра широчина. Трите прасенца и вълкът. Трите прасенца се забавляват на едно място, а вълкът е легнал настрана. Всеки, който желае, може да го посети и да види, там има и други много хубави неща.

Каква е атмосферата на този фестивал, променя ли се градът покрай него, има ли много гости?

Да, разбрах че е имало наистина много посещения. Той се провежда за втора година. Миналата са били направени може би около десетина фигури, а тази - бяха общо 23 фигури. Участвахме 20 скулптури. Бяха доставени и използвани около 3300 тона пясък за събитието. Доста се разрасна от миналата година, а за следващата доколкото знам се мисли за увеличаване на цялото мероприятие.

Няма конкурсен принцип? Хората просто участват и се забавляват?

Да.

Мислили ли сте за вариант и тук, по нашето Черноморие да се направи нещо такова?

Възможно е, по принцип, но е доста мащабно. Наистина има доста неща за предвиждане. На фестивала в Бургас, артистичен директор е Владимир Кураев, който е от Москва и има дългогодишен опит в тая област - може би повече от 10 години. Специално той помагаше за предварителната подготовка, тъй като малко от нашите организатори могат, наистина доста сложна е материята.

Знаете ли дали всички хора, които заявяват участие се включват или все пак някой ги избира?

По линия и на познанство става, но разбира се всеки, който заяви участие може да се запише. Аз миналата година видях в уеб сайта им "Контакти", свързах се, изпратих снимки на неща, които сме правили и бяхме поканени.

Имате ли намерение отново да участвате?

Ами да, разбира се - догодина отново сме там.

------------------------

Сега вече включвам в разговора и брата близнак - Виталий Беров.

Ти също се занимаваш с уеб дизайн?

Да, уеб дизайн и програмиране.

Заедно ли работите по пясъчните фигури?

Аз се явявам повече помощник, тъй като нямам дотам развитите творчески способности на брат ми, но се включвах активно и помагах и на другите скулптури и на него.

Повечето работи, които видях на снимки от фестивала, са свързани с митологията, какви бяха?

Точно това беше разликата в сравнение с миналата година, когато не е имало тематика, тази година артистичният директор и организаторите се бяха погрижили да има, и тя беше "Митология и приказки". Идеята беше да е по-интересно за децата, а и тематично нещата се организират по-добре, построяват се смислено, идейно. Да бъде всичко обединено.

Разкажи ни и ти имаше ли интерес, дойдоха ли много хора да разглеждат, как я усети атмосферата в Бургас?

Аз по принцип нямам много наблюдения от други такива събития, но организаторите бяха с добри впечатления, на откриването имаше доста хора. Имаше интерес, определено, а и всичко беше стегнато организирано. Хората, които в процеса на работа минаваха - жители на Бургас и туристи, които дори са посещавали фестивала миналата година, също бяха много доволни тазгодишното събитие как е направено, от това, че има тематика и бяха много впечатлени, за разлика от миналата година, много им хареса на хората.

Къде точно се провежда фестивала - в центъра или е изнесен в покрайнините?

Към крайбрежието е, в Морската градина на Бургас.

Знаете ли дали има набелязана тема за догодина вече?

Не, предполагам, че това се изяснява вече в началото на сезона, когато започва подготовката. Предварително, мисля че не се правят планове.

Разбрах, че и догодина ще участвате. Ако има конкурсен принцип, ще се включите ли?

Ако всичко е наред и е възможно - там сме. Колкото до конкурса, за нас няма значение това. Както каза и брат ми, 5 години сме се занимавали, движени от ентусиазъм и това беше основният мотив да участваме тази година. Няма значение доказването, просто е приятно изживяване да се видим с творци от цял свят, хора, които се занимават с това и да обменим някакви идеи и опит. Общуването беше много приятно.