Бойко Борисов: Искам да си нося отговорността
Бойко Борисов: Искам да си нося отговорността / снимка: Sofia Photo Agency
Бойко Борисов: Искам да си нося отговорността
21279
Бойко Борисов: Искам да си нося отговорността
  • Бойко Борисов: Искам да си нося отговорността

Интервю с бъдещия премиер на България Бойко Борисов в „Седмицата" по Дарик

Откриваме ви в Германия. Какъв е поводът, имахте ли среща с канцлера Ангела Меркел, какво си казахте с нея, всъщност дойде ли някакво послание откъм Германия, т.е. откъм Европа, в навечерието на съставянето на кабинета, пък и в навечерието на евродоклада.

... по покана на ХСС, на техния редовен конгрес, и ние използваме случая да проведем и тези рутинни срещи, приятелски, междупартньорски, с двете най-големи партии в Германия. Така че и в срещите с г-жа Меркел, и с премиера на Бавария, с немските икономисти, които са тук, със щаб секретаря, се говори за едно-единствено нещо, това е как да се подобри вътрешната сигурност и обществен ред в България, и как те да ни помогнат с това, което... Понеже ти беше криминален репортер, знаеш как работихме ние навремето в МВР с Бавария, с Германия, обучението на кадри, курсовете, които караха, и подготовките... на тяхна сметка, това е в едната посока. И другото е - еврофондовете. Как да се направи така, че да се избегнат санкциите към новото правителство поне три месеца, през това време ние да покажем своята решимост, особено в тези закъсали проекти със сметищата, с инфраструктурните проекти, магистралите, с канализациите, и с всичко това, което толкова много тежи на българите, фондовете земеделие, на какъв етап са, разбира се, и тежка наказателна процедура срещу всеки, който си е позволил да злоупотребява с тях. Това са темите, по които се разговаряше. . .

В четвъртък президентът Първанов ви връчи мандата за съставяне на правителство и ви пожела бързо да съставите ефективно и действено правителство, което да изпълни очакванията на българите за промяна и стабилност. Няколко пъти вече казахте, че сте готов с кандидатурите за всички министерски постове. Колко министри ще има новия кабинет?

На 23-ти, живот и здраве, когато ги дадем на президента, ще ви информираме.

Да очертаем поне структурните промени в новия кабинет. Кои министерства ще съкратите, какви преструктурирания ще направите?

Аз не съм човек, който по радиото ще обяснява какви структурни или кадрови промени ще прави, така че, когато ги напишем и ги сложим на бюрото на президента, в тоя ден ще ви информирам и вас.

Категорично ли съставът ще е само от министри на ГЕРБ?

Да, такъв е вотът на избирателите.


Без "Синята коалиция", без "Ред, законност и справедливост"?

Следващите партии с по 10, 15, 20 депутата, което на фона на 240, нали разбирате, че би било подмяна на вота, ако потърсим такъв балансьор. Затова именно ние предложихме парламентарно мнозинство, което да бъде одобрено от колегите в център-дясно, и на базата на това си носим политическа отговорност. Ние винаги това сме заявявали. Иначе става ето сега, както говорят колегите във вашето студио, чух за една-две минути, проблеми с изборното законодателство. Ами кой го въведе това изборно законодателство, кой е по-виновен? БСП, ДПС, НДСВ, кой? Кой го въведе в 12 без 5? Що не казват имената на виновниците? Те си имат имена - Станишев, Доган, царят, що не ги назовават?

Какъв ангажимент. . .

Съответно когато ние предложим на тези парламентарно представени партии новия изборен кодекс, те ще имат възможност в залата да го защитят, и това, което мнозинството реши, ние ще го приемем и ще го изпълняваме, и то трябва да стане още сега, веднага, първите месеци, докато хората си спомнят и купуването на гласове, и безобразията по изборите с така наречения изборен туризъм.

Какъв ангажимент искате да поемат сините, РЗС и "Атака". . .

И не е една, три години преди изборите хората трябва да знаят за кого да гласуват.

Искам да ви попитам, какъв ангажимент искате да поемат сините, РЗС и "Атака", трите отделни меморандума, които се кани ГЕРБ да подпише с тях? Отказът да има един. . .

Значи, не искам да се спекулира с думата меморандум. Значи ние сме предложили като документ, нека да го наречем, защото думите отлитат, пък писаното остава, отделните политически партии да си кажат мнението. Може да бъде формулиран като декларация, като споразумение, дори и да не бъде подписван, за мен е важна мъжката, джентълменска дума, когато се даде, че се подкрепя едно правителство.
   
Отказът да има един общ меморандум от вчера обаче не изглежда ли като доброто старо политическо извиване на ръце, г-н Борисов? Всъщност сините и РЗС поискаха ли министерски постове и само заради това ли е отказът да подпишат? Вие как виждате?
  
Аз продължавам да считам, че пагубната за България формула 8:5:3 в коалиционното управление не бива да се пренася в какъвто и друг формат да е. Дали ще е 10:1:1 или 7:3:4, щом има подобна формула и такива пазарлъци, според мен това не е добро. Аз искам да си нося отговорността. Искам в парламента хората, които са, и лидерите на другите партии да застанат принципно на позициите, които са декларирали по време на предизборната кампания, и да работим. Ако искат да създават хаос в държавата, ако искат предсрочни избори веднага, нека да не ни подкрепят, отиваме на избори и докато народът не разбере кой какъв е в тази държава. Щото иначе, такива лицемерни приказки, ние ще подкрепим, ама дайте да дадем. Не. . .

На фона на това, което говорим. . .
   
Готов съм и ето, примерно, както аз лично съм поканил г-жа Евдокия Манева, защото считам, че е перфектен професионалист в дейността си, и то не на министерски пост, нали, да не разберете грешно. Такъв ресурс от такива компетентни хора в държавата сигурно има и във всички партии, който иска да предложи, с радост бих го взел. Защото той е доказан професионалист. Ама иначе, на квотен партиен принцип, дай, за да те подкрепяме, това според мен е съглашателство и не е нужно.

Всъщност партиите посочиха ли някакви възражения по същество срещу деветте точки от меморандума?

Ами, вижте, аз дори, тъй като съм демократ по душа, държа много на парламентаризма, съм оставил в парламента нашите избраници, парламентарно представените. . .

Да водят преговори.

. . . и председателите на групи, те самите да седнат и да се разберат по какъв начин в парламента, и това е в случая, нали, грешното разбиране, че ние имаме изпълнителна власт, където категорично искаме да носим отговорност ние, и парламентарно представената, която е на базата на вота на народа. Там всеки един депутат е избиран от няколко хиляди човека, българи. Затова там те трябва да намерят необходимия баланс, за да може БСП и ДПС да са в опозиция, а останалите партии, които са били против тях, да съставим едно парламентарно мнозинство, което именно да гарантира стабилното правителство.

А вие имате ли резервен план, план Б, както се казва, ако всички партии откажат подкрепа за правителството на ГЕРБ? Имам предвид, че и както знаете. . .

Ами, ако имат претенциите, че с 5, 10, 15 или 20 депутата могат да управляват страната, да заповядат.

Предвид очаквания на 22 юли евродоклад, кажете кой ще бори негативните препоръки, които очакваме? Те са повече към изпълнителната власт този път. Обаче знаем, че основно новият министър на правосъдието, който и да е той, ще носи основната тежест на тази битка. Значи, кой смятате да я носи?

На 23-ти ще знаете. Мисля, че човекът, който предвиждам за този пост, ще бъде приет добре и от Брюксел, а и е доказан професионалист в България.

Кажете поне едно име?

Ами, надявам се, че задоволихме поне на този етап вашите слушатели с това, което им казах, и ще се надявам на 27-ми най-после политическите партии в България да се отърсят от своята обремененост и да поддържаме политики, а не да правим пазарлъци. За мен не е важно дали ще съм 4 години премиер. Може и да съм 3 месеца, но искам тези, които са гласували за мен, да знаят, че всички обещания до едно съм си изпълнил и ангажименти към тях. И че през тези години спекулациите за коалиции с ДПС, БСП, с кой ли не, нали, са били действително платен пиар или медийни атаки срещу мен и партията.