“Мистериите на Хухла“ започват днес
“Мистериите на Хухла“ започват днес / netinfo

Културните празници "Мистериите на Хухла" стартират днес. Програмата започва в 16.00 часа с бароков концерт на камерната формация "Перперикон". Концертната зала ще представлява древно светилище, разположено в дълбок дол с невероятен водопад. След концерта, под чинарите на брега на река Арда, археолозите доц. д-р Георги Нихризов, Ивайло Кънев и Георги Кулов ще разкажат за светилището-водопад, за замъка Родестюик - хухленското кале и за камъните на цар Дарий.

За 18.30 часа са предвидени беседи за 32-вековната история на селото продължават с историците Стоян Райчевски, Василка Ташкова, Георги Кулов, потомката на малоазийци - доц. Тонка Василева, етнографа проф. Георг Краев и поета Петър Манолов. Темата е "Хухла от 12 в. пр. Хр. До наши дни". Специално внимание ще се обърне на преселението на местни хора в Мала Азия и трагичното им завръщане преди 95 г.

От 19.30 часа ще бъдат поднесени венци пред паметника на избитите хухленци през 1913 г. След това процесия начело с певицата Валя Балканска ще поеме към върха "Илинденя", където са древното езическо светилище и възстановеният параклис "Св. пророк Илия". Там в 20.30 часа ще ги посрещне музиката на квартет "Перперикон" - барок, джаз и евъргрийни.

В 21.00 часа е времето на поетите - литературно четене с водещи Бойко Ламбовски и проф. Владимир Янев. След тях са изпълненията на Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. Джазмените от "Васил Пармаков Бенд" поемат щафетата в 22.30 часа. Мистериите на Хухла ще продължаг и следващия ден, когато започват народните ритуали, посветени на Илинден.

В 09.30 на 19 юли на върха ще дойдат от Хухла, с венци и цветя, жени в народни носии. Ще запалят свещи в параклиса и около стария кладенец. Ще се отслужат празнична света литургия преди Илинден. Ще има кръщенета и ще се осветят курбаните за здраве и изобилие. Празниците ще завършат с надсвирване и надиграване на фолклорни групи от България и Гърция.