Еко-класна стая в Стралджа
Еко-класна стая в Стралджа / netinfo

НПО „Общински младежки съвет" - Стралджа приключи своя проект „Еко-класна стая сред природата", съобщиха от общинския пресцентър.

На организираната заключителна пресконференция  екипът, подготвил проекта  направи равносметка на извършеното и получи много висока оценка от гостите Митко Андонов, кмет на община Стралджа и Ваня Георгиева,  регионален експерт на ДАМС.

„Еко класна стая сред природата" съвпадна с мотото на Международния ден на младежта тази година :"Да съхраним природните ресурси.Те са нашите дадености, нашето бъдеще!"

След старта  през март във времето до средата на юли деца и младежи от Стралджа  се обединиха около идеята чрез опазване и популяризиране на природните ресурси  да подобрят условията за развитие на екотуризъм в околностите на града. Движещата сила на всяка от интересните идеи бяха 30-те членове на НПО"Общински младежки съвет" с председател Стамена Христова, които заедно с останалите над 250 участници в проекта  проведоха една сериозна информационна кампания  и привлякоха вниманието на обществеността. „Еко класна стая сред природата" даде възможност за организация на неколкократни излети в местността „Мараш" с цел почистване на района, изграждане на временна площадка за депониране на отпадъците. Извършена беше  инвентаризация на природните ресурси в м. Мараш, които младежите описаха в   информационни табели и ги поставиха в планинската местност край Стралджа. В акцията за залесяване  на 100 млади фиданки се включи и кмета на общината Митко Андонов, най-малкия участник пък беше  5 -годишния Мирослав Великов. Много полезен се оказа и тридневния   обучителен семинар за доброволците. С голям интерес младите хора приеха участието в еко-класната стая сред  красивата планинска местност „Мараш", където изслушаха лекции на екологични теми и на практика реализираха идеята „младежи обучават младежи".

Продължава работата и по подготовка на следващ проект отново свързан с опазването на околната среда и грижа за флората и фауната. НПО" Общински младежки съвет" не крие амбициите си да кандидатства и пред Националния център за европейски програми и инициативи   с проект за младежки информационен център в града , за което има  и личната подкрепа на кмета Митко Андонов.