Японски учен създава роботизирани насекоми
Японски учен създава роботизирани насекоми / снимка: БГНЕС

Полицаи пускат роботизирани молци, за да надушат отдалечен склад с наркотици, спасителни роботи-пчели пълзят през останките от земетресение, за да намерят оцелели - това не са научнофантастични сценарии, а идеи на японски учени, които се надяват да дадат на полезни на хората роботи мозъци на насекоми, предаде АФП.

Рохей Канзаки, професор в токийския университет, е изучавал мозъците на насекоми три десетилетия и е пионер в областта на хибридите между машина и насекомо. Оригиналната му цел е била да разбере човешкия мозък и да възстановява връзките, прекъснати от болест или инцидент. За да го постигне, той е започнал да изучава "макро мозъците" на насекомите.

Хората имат около 100 милиарда нервни клетки в черепа си, срещу 100 хиляди в мозък на насекомо. Но размерът не е всичко, смята Канзаки и допълва, че насекомите са способни на сложни въздушни акробатични изпълнения, което ги прави отличен "софтуерен склад" за двигателна дейност.

Канзаки се надява да пресъздаде мозъците им, като ги замести с електронни вериги. "Това ще доведе до контрола на истински мозък, като модифицираме неговите вериги", надява се той. В този план вече има прогрес - учените вече са създали генномодифицирано насекомо, което реагира на миризмата на различен вид насекомо, допълва БГНЕС. Това може да помогне в създаването на насекоми, надушващи нелегални наркотици на няколко километра, мини или отровни газове. Екипът работи по хибридни машини от 90-те години.